17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu spune că statul încearcă să substituie lipsa banilor din economie cu bani de la buget

Băsescu spune că statul încearcă să substituie lipsa banilor din economie cu bani de la buget

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că a lansat varianta unui moratoriu asupra creşterilor salariale pe minimum şase luni pentru a finanţa, din banii de la buget, economia, în opinia sa salariile din sectorul bugetar fiind, la ora actuală, mai mari decât cele din zona de producţie.

"În general, punctele dumneavoastră de vedere au fost preluate în măsura în care a fost posibil de către Guvern.În ceea ce mă priveşte, îmi dau seama că singura soluţie în momentul de faţă este să substituim lipsa de finanţare din economia românească atât cât putem cu resursă din buget", s-a adresat şeful statului reprezentanţilor patronatelor prezenţi miercuri la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a arătat că lipsa de finanţare a economiei a fost cea care l-a determinat să lanseze varianta ca, pentru o perioadă de minimum şase luni să se încerce un moratoriu asupra creşterii salariilor. "Sigur că este foarte clar că în momentul de faţă salariile din sectorul bugetar sunt mult mai mari decât cele din zona de producţie, ceea ce reprezintă o oarecare anomalie", a spus preşedintele.

Băsescu a subliniat faptul că, până la urmă, criza economică se traduce în perspectiva pierderii locurilor de muncă iar efortul său este de a-i convinge pe cei interesaţi că nu există, momentan, o altă soluţie decât finanţarea economiei din bugetul de stat. 

"Evoluţia economică o ştiţi la fel de bine ca şi mine, iar informaţiile pe care vi le-am dat astăzi şi care sunt ultimele evaluări ale instituţiilor responsabile de acest lucru pe plan mondial confirmă că prognoza economică este mai rea decât cea anunţată în octombrie. Este clar că nimeni nu a putut să evalueze corect adâncimea crizei economice", le-a spus şeful statului reprezentanţilor partonatelor.

Anterior întâlnirii cu reprezentanţii partonatelor şeful statului i-a primit pe liderii sindicali, cărora le-a spus că i-a invitat la Cotroceni cu scopul de a clarifica anumite aspecte legate de proiectul de buget.

"Invitaţia pe care v-am făcut-o vrea să fie ocazia unei continuări a discuţiilor de la Ministerul de Finanţe, unde m-am întâlnit cu sindicatele şi patronatele, şi nu cu FMI. Şi poate reuşim să clarificăm din opţiuni.  Ştiu că aveţi negocieri care s-au desfăşurat până acum cu Ministerul de Finanţe", le-a spus Băsescu liderilor de sindicat, vorbind , fără să detalieze, de anumite soluţii "pentru care optaţi definitiv şi dumneavoastră, şi Guvernul".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sediul Ministerelor Finanţelor, unde a participat la întâlnirea premierului cu patronatele şi sindicatele, că a dorit să prezinte participanţilor situaţia economică a ţării şi climatul economic internaţional.

"Am fost să prezint situaţia economică a României, dar şi mediul în care evoluează", a spus Băsescu, adăugând că recesiunea economică internaţională are efecte şi asupra economiei româneşti.

Întrebat cum răspunde declaraţiilor liderilor de sindicat privind posibile proteste dacă se îngheaţă salariile, Băsescu a spus: "Nu mă ocup de acest tip de probleme".

Preşedintele Traian Băsescu a  mai spus că subiectul majorărilor salariale nu a fost adus în discuţie şi că o decizie în privinţa creşterii salariilor va fi luată după discuţii între guvern, sindicate şi patronate."Am adus în discuţie posibilitatea ca, până vom reuşi să atragem resurse financiare europene, să găsim resurse în buget pentru a lansa proiectele de investiţii", a declarat Băsescu.

El a atras atenţia că noile prognoze care vor fi publicate joi vor arăta o înrăutăţire a situaţiei economice mondiale, creşterea economică mondială din 2009 fiind acum estimată la 1,5%. Estimările s-au înrăutăţit şi pentru vechile state membre ale UE, care sunt principalii parteneri comerciali ai României. În acest context, România va fi şi ea afectată, a subliniat preşedintele.

"Reducerea exporturilor va avea implicaţii şi asupra forţei de muncă din România", a precizat şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU