22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVoronin spune că refuzul României de a semna tratatele influenţează negativ relaţiile bilaterale

Voronin spune că refuzul României de a semna tratatele influenţează negativ relaţiile bilaterale

Relaţiile Republicii Moldova cu România nu sunt foarte rele, dar faptul că Bucureştiul nu doreşte semnarea tratatelor de bază şi de frontieră influenţează negativ aceste relaţii şi generează discuţii inutile, a declarat astăzi preşedintele moldovean Vladimir Voronin.

Potrivit şefului statului moldovean, relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti ar trebui să se bazeze pe standarde şi norme europene.

Întrebat de NewsIn dacă relaţiile Chişinău-Bucureşti se vor îmbunătăţi după vizita la Chişinău a lui Cristian Diaconescu, Vladimir Voronin a declarat că "relaţiile cu România nu sunt foarte rele".

"Dacă vorbim despre relaţiile comercial-economice, noi deja am depăşit acel miliard de dolari pe care ni l-am propus. Şi Chişinăul este foarte interesat ca aceste relaţii comercial-economice să se dezvolte încă şi mai mult şi aceste bune relaţii să se extindă şi pe alte dimensiuni", a adăugat Voronin. "Dacă analizăm costul importului şi al exportului, o mare pondere în costul mărfurilor îl are transportul. Iar transportarea unor mărfuri din Republica Moldova în România şi din România în Republica Moldova, la o distanţă foarte mică, costă foarte puţin faţă de alte ţări. Iată de ce noi suntem foarte cointeresaţi (să dezvoltăm comerţul cu România – n.red.)", a mai spus Voronin. 

"Dar trebuie să facem ca relaţiile noastre să se bazeze pe standardele, legile şi normele europene, care trebuie să fie obligatorii în relaţiile bilaterale dintre state. Aceste norme nu trebuie să fie depăşite", a subliniat preşedintele moldovean.

Voronin a adăugat că "acele momente pe care România le tărăgănează – (semnarea) Tratatului de bază şi a Acordului de frontieră – e clar că influenţează mult la aceste relaţii şi ele duc şi la faptul că sunt prea multe discuţii inutile, care nu merită atenţie şi care n-ar fi, dacă ar fi semnate aceste acorduri".

"Dacă aceste documente ar fi semnate, s-ar deschide mai multe oportunităţi – şi pentru partea moldovenească, şi pentru partea română", a conchis Vladimir Voronin.   Întrebat când ar putea fi semnate cele două documente, Voronin a spus că este gata să le semneze imediat. "Eu sunt gata să le semnez astăzi. Unde este partea română? Aduceţi partea română!", a declarat preşedintele Voroniin.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu s-a aflat joi, 22 ianuarie, într-o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul căreia a purtat discuţii cu preşedintele Vladimir Voronin, ministrul de externe Andrei Stratan, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi lideri ai unor partide de opoziţie. Diaconescu şi omologul său moldovean au declarat că există perspective pentru a găsi o soluţie şi un numitor comun  pentru semnarea tratatelor bilaterale.

"În acest moment suntem în situaţia de a putea evalua şi finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales în ceea ce priveşte cadrul juridic bilateral între cele două state. Delegaţiile noastre, echipele de negociatori, vor primi semnalul necesar pentru a analiza cât se poate de atent stadiul în care s-a ajuns pe aceste negocieri şi care sunt oportunităţile pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pe toate pachetele de negocieri", a declarat Diaconescu după întrevederea cu omologul său Andrei Stratan, referindu-se la controversatele documente pe care Chişinăul le cere cu insistenţă – Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontierele de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS