16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al părinţilor de gemeni şi tripleţi în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Protest al părinţilor de gemeni şi tripleţi în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Părinţii de gemeni şi tripleţi protestează în această dimineaţă în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind nemulţumiţi că statul le acordă indemnzaţie doar pentru un singur copil deşi au doi sau mai mulţi.
Până pe 20 ianuarie, doar 4% dintre părinţii care beneficiază de indemnizaţii pentru creşterea copiilor au cerut recalcularea drepturilor, după noua legislaţie. Mai exact, din cei 170.000 de beneficiari din întreaga ţară, numai 6.600 au depus cereri la primării.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilită de fostul Executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, a fost plafonată de actualul Guvern la echivalentul a trei salarii medii pe economie, de maximum 4.000 de lei.
De asemenea, Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A. solicită Cabinetului Boc să modifice Hotărârea Guvernului nr.1025/2006 pentru adoptarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului şi să elimine discriminarea gemenilor şi a părinţilor acestora.
Prin acest act normativ au fost definiţi beneficiarii şi situaţiile de eligibilitate pentru acordarea dreptului de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului şi au fost prevăzute condiţiile şi procedurile de acordare a dreptului.
Definind naşterea ca reprezentând aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii, în art.3 alin.1 din HG nr.1025/2006, Guvernul României completează în mod nelegal actul normativ cu forţă superioară, în aplicarea căruia a fost adoptat şi încalcă principiul egalităţii de tratament între copii proveniţi dintr-o sarcină simplă şi multiplă.
Asociatia T.A.T.A. consideră că definiţia dată naşterii prin art.3 alin.l din HG nr. 1025/2006 încalcă prevederile art.l6 alin.l, art.49 alin.l şi 2 din Constituţia României, principiul egalităţii de tratament şi instituie discriminări între persoane aflate în situaţii identice, respectiv între cei proveniţi dintr-o naştere concomitentă (gemeni, tripleţi) şi cei rezultaţi dintr-o naştere simplă.
Demersurile T.A.T.A. sunt susţinute şi de părinţii gemenilor din localitatea Chiajna, în frunte cu primarul Mircea Minea. Primăria acestei comune are în evidenţe circa 80 de perechi de gemeni discriminaţi grav de Hotărârea Guvernului României nr. 1025/2006.
Tot mai mulţi tătici aleg să se ocupe de creşterea şi educarea propriilor copii în primii doi ani de viaţă, apelând în acest scop la concediul pentru creşterea copilului.
Mitingul de astăzi se desfăşoară pe traseul Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Palatul Victoria.

Ionela Danciu este o mămică de tripleţi. Ea a avut curajul de a înfrunta sistemul legislativ din România şi a dat statul în judecată pentru a primi indemnizaţie pentru trei copii câţi are şi nu pentru unul. Mâine se va da sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS