22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondurile SAPARD pentru România rămân blocate până când CE primeşte noi informaţii

Fondurile SAPARD pentru România rămân blocate până când CE primeşte noi informaţii

Raportul privind situaţia Agenţiei de Plăţi pentru Agricultură (APIA) unde CE a constatat deficienţe, este nesatisfăcător, iar fondurile SAPARD rămân blocate până când autorităţile române vor trimite informaţii suplimentare, a declarat pentru NewsIn comisarul pentru agricultură Mariann Fischer Boel.

"Raportul pe care l-am primit nu a fost îndeajuns de bun. Aşa că am solicitat autorităţilor române să ne trimită informaţii suplimentare", a spus comisarul european.

Referitor la întâlnirea cu noul ministru al agriculturii Ilie Sârbu ce a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, Fischer Boel a precizat că "i-am spus clar că avem nevoie de mai multe informaţii pentru a debloca plăţile. Nu există un termen limită, dar am nevoie de un răspuns cât mai rapid din partea autorităţilor române", a spus ea.

Sârbu declarase săptămâna trecută că plăţile SAPARD ar putea fi reluate în trei-patru luni, după ce Comisia Europeană va aproba planul de acţiuni pe care intenţionează să îl prezinte în cel mult o lună.

Plăţile SAPARD au fost suspendate după o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc în prima jumătate a lunii iunie 2008, din cauza unor deficienţe în  sistemul de control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii finali ai fondurilor.

Fostul guvern Tăriceanu a trimis în luna noiembrie rezultatele auditului independent şi planul de măsuri pentru redresarea deficienţelor din sistemul de gestiune al APIA, dar CE a solicitat informaţii suplimentare.

România trebuie să mai primească de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificările se vor face după noile proceduri.

Sârbu a precizat că APIA a înregistrat întârzieri nepermise, de până la un an de zile, la efectuarea plăţilor din cauza suprapunerii solicitărilor cât şi din cauza programului de soft, care nu a funcţionat conform contractului.

"APIA a efectuat plăţi în valoare de 464 milioane euro din bani europeni, dar s-au înregistrat întârzieri nepermise din punctul meu de vedere, cât şi al comisiei, plăţile întârziind până la un an de zile", a spus Ilie Sârbu.

Noul ministru a adăugat că, în prezent, activitatea agenţiei este supravegheată. "Avem un mod special de a supraveghea agenţia, în dorinţa de a începe să depăşim impasul în care ne aflăm şi pentru efectuarea plăţilor la termen", a spus ministrul agriculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS