16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Oltchim vrea să obţină acceptul Comisiei Europene pentru a primi un ajutor de stat

SC Oltchim vrea să obţină acceptul Comisiei Europene pentru a primi un ajutor de stat

SC Oltchim SA Rm. Vâlcea intenţionează să ceară sprijinul Comisiei Europene pentru a obţine un ajutor de stat, în vederea normalizării capacităţii de producţie, diminuată, în prezent, din cauza crizei economice, cu aproximativ 50%, informează NewsIn.

La şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social, iniţiată astăzi de către Prefectura Vâlcea, la sediul SC Oltchim, ca urmare a solicitării  Sindicatului Liber Oltchim, directorul general Constantin Roibu a declarat că, în aproximativ două săptămâni, va fi finalizată documentaţia cu care societatea, precum şi instituţii ale statului implicaţe în acest demers, vor solicita Comisiei Europene acordul pentru a obţine aprobarea măririi capitalului social al SC Oltchim, de la 80 de milioane euro, în prezent, la 150 milioane euro, şi pentru a se solicita, în premieră, un ajutor de stat, pentru o garanţie de 86 milioane euro, în baza căreia compania  ar putea accesa credite.

Directorul Roibu s-a arătat optimist, în ceea ce priveşte această perspectivă, declarând că, în actualul context economico-financiar, UE şi-a demonstrat deja operativitatea. „Nu se pune problema să nu obţinem cele solicitate, câtă vreme Comisia (Comisia Europeană, n.r.) a aprobat cereri  similare, din partea altor ţări”, a spus Roibu, care a precizat că din aceşti bani ar putea achiziţiona instalaţia de Petrochimie de la Arpechim Piteşti, vitală pentru salvarea companiei vâlcene.

Constantin Roibu a mai declarat că, deşi compania lucrează la 50% din capacitate, nu se vor face deocamdată disponibilizări şi că salariaţi cu  care compania va înceta raporturile de muncă  locurile de muncă sunt cei 550 deja anunţaţi, care fie  cumulează pensia cu salariul, fie îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Potrivit lui Roibu, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în jur de 150 dintre aceştia au părăsit compania, iar  până la sfârşitul lunii martie 2009 vor pleca şi ceilalţi, cu excepţia a aproximativ 25, care lucrează în sectoare „cheie” ale Oltchim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS