Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, a declarat azi că susţinătorii energiei nucleare din Uniunea Europeană profită de criza gazului dintre Rusia şi Ucraina pentru a milita în favoarea extinderii programelor atomice, transmite AFP.
"Cei care vor să relanseze (energia – n.red.) nucleară profită din plin de acestă criză", a declarat Cohn-Bendit în timpul unei conferinţe de presă. "Trebuie să luptăm împotriva acestei" situaţii, a adăugat el, declarându-se împotriva redeschiderii în Slovacia a unui reactor de tip sovietic, care a fost închis la cererea Uniunii Europene, la sfârşitul anului 2008.
"Nu există niciun motiv pentru redeschiderea acestei centrale, care este foarte periculoasă, de acelaşi tip ca cea de la Cernobîl. Dovadăeste faptul că atunci când centrala va fi gata de funcţionare, nu va mai exista o criză a gazului. Toate acestea sunt numai vorbe, nu au nicio legătură cu criza actuală", a declarat europarlamentarul.
Premierul slovac Robert Fico a declarat azi că a amânat decizia de deschidere a vechiului reactor sovietic de tip VVER-440/230, de la centrala din Jaslovske Bohunice.
La rândul său, Cohn-Bendit a insistat asupra necesităţii dezvoltării energiei provenite din surse regenerabile în UE, un proces care "ia timp", însă nu mai mult decât construirea unei centrale nucleare, a adăugat el.
"Nu am crezut niciodată că energia nucleară este de viitor", a declarat liderul grupului liberal, Graham Watson. "Dar înţeleg dezbaterea şi ţările foarte dependente de petrolul şi gazul rusesc, care trebuie să asigure furnizarea de energie populaţiei şi industriei", a explicat el.
Grupul din PE al Partidului Popular European (conservator) a apărat ideea reluării programelor nucleare. "Energia în ansamblul trebuie folosită, cea nucleară face parte din ea, politica nucleară face parte din politica energetică europeană", a insistat preşedintele PPE, Joseph Daul.
"Criza a evidenţiat importanţa şi utilitatea unui plus de energie nucleară", a declarat conservatorul Jacek Saryusz-Wolski, preşedintele Comisiei de relaţii externe.
Energia nucleară, folosită de 15 dintre cele 27 de state membre UE pentru producerea electricităţii, rămâne un subiect de diviziune în Europa.