15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoşti directori de complexuri energetice sunt vizaţi de procurorii anticorupţie

Foşti directori de complexuri energetice sunt vizaţi de procurorii anticorupţie

Dumitru Cristea, fost director al Complexului Energetic Turceni, Constantin Săceanu, fostul director al Regiei Autonome a Activităţii Nucleare, şi Eugen Davidoiu, fostul director al SNLO, sunt vizaţi de DNA într-un dosar penal, se arată în rechizitoriul fostului ministru Paul Păcuraru.

În rechizitoriul DNA, citat de NewsIn, se afirmă că Mihnea Păcuraru, fiul fostului ministru, în calitate de director general la societatea Intratest SRL, a participat la licitaţiile organizate de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Turceni.  

Potrivit procurorilor, Intratest SRL, cu prilejul organizării acestor licitaţii a fost favorizată de conducerile acestor societăţi în vederea câştigării contractelor de achiziţii publice.

Astfel, arată rechizitoriul, "rezultă că sunt indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu" de către Constantin Săceanu, Dumitru Cristea şi Eugen Davidoiu.

"În legătură cu această faptă, se va dispune dispjungerea, Direcţia Naţională Anticorupţie urmând a continua cercetările într-un alt dosar penal", precizează rechizitoriul.

Procesul lui Paul Păcuraru şi al liderului PNL Gorj, Ilie Morega, va începe pe 17 februarie 2009, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi urmând să fie judecaţi pentru contractele de protecţie a muncii oferite în urma unor licitaţii trucate fiului fostului ministru.

Fostul ministru al muncii şi Morega, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la societăţile comerciale Complexele Rovinari şi Turceni, au fost trimişi în judecată de DNA.

Potrivit procurorilor, la data de 3 iunie 2007, Dan Ilie Morega i-a promis fostului ministru Păcuraru că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la societăţile comerciale Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Condiţia pentru oferirea acestor contracte a fost numirea de către ministru, în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a unei persoane indicată de Morega. La data la care Dan Ilie Morega a făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării contractului „Instruire cursuri protecţia muncii” în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziţie publică „Comunicare şi spirit de echipă” în valoare de 68.000 lei. 

Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru, iar acesta din urmă a acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contractele mai sus amintite. "Ulterior discuţiei pe care au avut-o la data de 3 iunie 2007, inculpatul Păcuraru Nicolae Paul Anton, în vederea materializării promisiunii făcute de inculpatul Morega Dan Ilie, l-a pus în legătură pe acesta din urmă cu fiul său. De asemenea, la data de 15 iunie 2007, inculpatul  Păcuraru Nicolae Paul Anton a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de inculpatul Morega Dan Ilie", se arată într-un comunicat al DNA.

În urma acestor înţelegeri, la data de 13 august 2007,  fiul ministrului Păcuraru Nicolae Paul Anton a depus o oferă de participare la licitaţie şi la sediul Complexului Energetic Rovinari.

DNA mai arată că se fac cercetări într-o cauză separată, privind condiţiile în care au fost atribuite contractele de achiziţie de către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Turceni.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU