18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBarroso atenţionează asupra "tendinţei negative" a justiţiei din România

Barroso atenţionează asupra „tendinţei negative” a justiţiei din România

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a cerut "insistent" guvernului Boc să redreseze "tendinţa negativă vizibilă în ultimele şase luni" în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, subliniind că mecanismul de cooperare şi verificare nu poate fi ridicat până când nu se obţin rezultate.
"Am vorbit şi despre mecanismul de cooperare şi verificare unde trebuie să vedem rezultate concrete, convingătoare şi durabile în reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei", a spus Barroso după întâlnirea avută azi la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.
"Am cerut insistent noului guvern să redreseze tendinţa negativă vizibilă în ultimele şase luni. România trebuie să convingă Comisia şi celelalte state membre că poate să-şi onoreze angajamentele asumate la aderare", a subliniat Barroso.
Ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare până la sfârşitul anului 2009 a fost un obiectiv de guvernare afirmat atât de preşedintele Băsescu, cât şi de premierul Boc. Traian Băsescu a recunoscut însă că "acesta este obiectivul nostru" şi nu o obligaţie a Comisiei care ar decurge din Tratatul de aderare, care prevede posibilitatea aplicării clauzelor de salvgardare doar trei ani după data aderării. Preşedintele a precizat că pentru mecanism nu există un termen limită, explicaţie salutată de preşedintele CE, care l-a felicitat pentru "modul constructiv" de a aborda această problemă.
Barroso a mai adăugat că mecanismul nu este "impus" de UE şi nu trebuie văzut în acest fel, fiind în primul rând în interesul românilor să obţină progrese în acest domeniu. "Colaborăm cu partenerii noştri români pentru a obţine progrese. Ridicarea mecanismului depinde doar de progresele concrete şi de România", a conchis el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS