23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza gazelor s-a încheiat

Criza gazelor s-a încheiat

După mai multe zile de negocieri, livrările de gaz rusesc prin Ucraina ar putea fi reluate chiar de astăzi. Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a semnat, ieri noapte, acordul ce permite reluarea tranzitului gazului rusesc către statele comunitare. Vladimir Putin, premierul guvernului rus, a semnat acest acord, după zile de negocieri intense, mediate de preşedinţia cehă a Uniunii Europene. Europa aşteaptă acum cu sufletul la gură reluarea livrărilor de gaz în parametri normali, după ce ţări ca Slovacia şi Bulgaria au ameninţat că vor reporni unităţi ale reactoarelor nucleare pentru a suplini deficitul de combustibil.
Ruşii au solictat ca observatorii europeni să monitorizeze Ucraina pentru a se sista sustragerea de gaz natural din conductele care tranzitează această ţară. Activitatea observatorlor europeni a început încă de vineri.
Experţii avertizează, însă, că va fi nevoie de trei zile pentru ca gazul să ajungă în toate ţările de destinaţie, iar Vladimir Putin a subliniat că Rusia va reduce din nou livrările dacă va constata că se mai fură gaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS