36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateReluarea livrărilor de gaz rusesc spre Europa este încă în suspans

Reluarea livrărilor de gaz rusesc spre Europa este încă în suspans

Reluarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina spre europeni părea apropiată ieri, după trei zile de întrerupere totală, dar continua să depindă de semnarea oficială a unui acord pentru desfăşurarea de observatori pentru a o supraveghea, relatează AFP.

Aseară, premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat că Moscova şi Kievul sunt de acord pentru desfăşurarea observatorilor lor pentru a supraveghea tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, dar a spus că acordul în acest sens nu a fost încă semnat.

"Rămân de finalizat detaliile tehnice şi semnarea acordului tripartit (Rusia, Ucraina, UE – n.red.)", a declarat el într-o conferinţă de presă de la Kiev cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko.

La rândul său, premierul ucrainean Iulia Timoşenko, a dat asigurări că ţara sa va semna acordul ce autorizează prezenţa observatorilor ucraineni în Rusia şi a celor ruşi în Ucraina, un punct esenţial pentru rezolvarea crizei.

"Aparent, nu se aşteaptă decât decizia preşedintelui ucrainean", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov, reacţionând la această declaraţie a lui Timoşenko.

La rândul său, preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa "îşi asumă obligaţia de a permite reprezentanţilor părţii ruse accesul la punctele de intrare şi ieşire" ale gazului rusesc ce tranzitează Ucraina. El a dezminţit, pe de altă parte, acuzaţiile Moscovei, potrivit cărora Ucraina vrea gaz rusesc destinat Europei, calificându-le drept "umilitoare" pentru ţara sa.

După ce a sosit aseară la Kiev pentru a finaliza desfăşurarea observatorilor, premierul ceh se va întâlni azi la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin.

Ucraina, Rusia şi UE sunt de acord în principiu pentru trimiterea observatorilor, dar persistă divergenţe cu privire la componenţa echipelor şi în special prezenţa reprezentanţilor Gazpriom în staţiile ucrainene. Rusia s-a declarat gata să primească observatori europeni, dacă Ucraina acceptă observatori ruşi pe teritoriul său.

Observatorii europeni deja sosiţi în Ucraina "au început să lucreze", ceea ce înseamnă că "toate condiţiile sunt reunite pentru reluarea imediată a livrărilor" de gaz rusesc spre Europa, a declarat Comisia Europeană.

Anterior, şeful Gazprom Aleksei Miller anunţase că este de acord să reia aprovizionarea Europei încă de vineri, dacă este semnat protocolul ce stabileşte cadrul misiunii de observare, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Observatorii au misiunea de a se asigura că gazul ce intră în Ucraina este tranzitat fără obstrucţionări spre Europa. Desfăşurarea lor este condiţia pentru reluarea tranzitului, căci Rusia acuză Ucraina că fură din livrările destinate europenilor.

Europa se grăbeşte să rezolve criza, pentru că pierderile economice cauzate de conflict sunt deja ridicate, deşi pentru moment nu există o evaluare precisă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În plus, chiar dacă Gazprom ar redeschide vanele astăzi, europenii ar începe să primească gaz după cel puţin trei zile, a subliniat oficialul european.

Reluarea exporturilor nu va soluţiona oricum conflictul bilateral ruso-ucrainean, cele două părţi neavând încă un acord asupra tarifelor ce se vor aplica în 2009. Ucraina va trebui să renunţe la preţurile preferenţiale de care beneficia pentru gazul rusesc, insistă Gazprom.

Numeroase ţări din Europa sunt serios afectate din cauza întreruperii gazului rusesc, ce intervine în plin val de frig. Cele mai afectate sunt cele din Europa Centrală, precum Bulgaria, Slovacia şi Balcanii. Altele au anunţat că se aprovizionează din rezerve. UE importă din Rusia 25% din gazul pe care îl consumă, iar 80% din acest gaz tranzitează Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU