20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBoc: „Profesorii pot să-şi continue activitatea“

Boc: „Profesorii pot să-şi continue activitatea“

Premierul Emil Boc a declarat ieri, după şedinţa de guvern, că executivul nu îngrădeşte dreptul la muncă prin ordonanţa care interzice cumula-rea pensiei cu salariul de la stat

Guvernul va susţine la Curtea Constituţională că executivul are obligaţia să asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de ieri a executivului.

„Noi nu îngrădim dreptul la muncă, doar spunem că un cetăţean pe bani publici trebuie să opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru că acest buget public nu este nesfârşit, iar guvernanţii au obligaţia să asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale“, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de ieri a executivului.

El a invocat şi decizia
Curţii Constituţionale nr. 375/2005, potrivit căreia „nici o dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca această măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii“. „Poate este într-adevăr o lege care are singura vină că nu are nici o excepţie“, a completat premierul.

 

Convenţia civilă nu e interzisă

 

Şeful executivului a explicat că ţinta OUG Nr. 230/2008 nu o reprezintă profesorii, actorii, asistenţii maternali sau cei care asistă persoane cu handicap, care îşi pot continua activitatea în baza convenţiilor civile.

„Vrem să fim foarte bine înţeleşi, şi fără denaturări – ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici actorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii persoanelor cu dizabilităţi. Aceştia pot să-şi continue activitatea în regim de convenţie civilă şi să fie plătiţi pentru ceea ce desfăşoară, punctual, până când posturile respective vor fi scoase la concurs“, a explicat premierul, susţinând că guvernul vrea doar să facă „un act de dreptate în ceea ce priveşte gestionarea bugetului“.

Potrivit lui Emil Boc, soluţia pentru categoriile care vor să-şi continue activitatea o reprezintă convenţia civilă, care „este recunoscută încă de la Alexandru Ioan Cuza – în Codul Civil“. „Dacă nu există în Codul Muncii expres reglementată, nu înseamnă că ea a fost abrogată din Codul Civil, deci este permisă. Am stabilit, prin ordinul comun pe care ministrul muncii şi ministrul finanţelor l-au emis, că interpretările abuzive nu se justifică, ci doar am făcut precizări foarte clare că, în continuare, asistenţii maternali, asistenţii persoanelor cu handicap, profesorii pensionari, medicii, actorii au acest cadru legal, evident în regimul plăţii concrete pentru munca pe care o desfăşoară“, a spus Boc.

 

Pensionari de lux

 

În cadrul briefing-ului de după şedinţa de guvern de ieri, premierul a dat câteva exemple privind genul de persoane împotriva cărora este îndreptată Ordonanţa nr. 230. Un pensionar din Autoritatea Aeronautică Civilă, care ar fi trebuit să încaseze o pensie de 2.000 de lei în baza contribuţiei, primeşte o pensie de 16.000 de lei în baza Legii speciale, la care se adaugă un salariu de 20.000 de lei. Altă persoană, de data aceasta din diplomaţie, ar fi trebuit să primească o pensie de 2.000 de lei în baza contribuţiilor, dar primeşte, în baza unei legi speciale, 5.000 de lei, la care se adaugă un salariu de 13.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII