Negocierile privind majorările salariale au fost amânate pentru luni, singura propunere concretă fiind cea a ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, de a acorda în rate cel de-al 13-lea salariu, idee respinsă de sindicalişti, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
"Ministrul finanţelor ne-a prezentat execuţia bugetară pe 2008 şi noua schiţă a bugetului pe 2009, în care sunt prevăzute cheltuielile bugetare, însă orice discuţii legate de majorările salariale din sectorul bugetar au fost amânate pentru săptămâna viitoare, pentru a putea fi prevăzute în noul proiect de buget", a precizat Petcu.
El a adăugat că o "propunere hilară" a ministrului finanţelor a fost cea de acordare în rate a celui de-al 13-lea salariu, idee care a fost însă respinsă de toţi liderii confederaţiilor sindicale.
Marius Petcu a mai spus că se va întâlni joi cu ministrul sănătăţii, Ion Bazac, pentru a relua discuţiile privind aplicarea ordonanţei ce prevede majorarea cu 25% a salariilor din sistemul sanitar.
La finalul discuţiei de la Ministerul Muncii, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că, în cadrul întâlnirii cu ministrul muncii, Marian Sârbu, cel al finanţelor şi cu cel al administraţiei şi internelor, Gabriel Oprea, el a propus eliminarea drepturilor de autor şi a altor "contracte abuzive", pentru a creşte contribuţiile sociale.
"Există cel puţin 200.000 de persoane ocupate care nu sunt contributori la sistemul de asigurări sociale, cum ar fi cei plătiţi cu drepturi de autor. Dintre aceştia, aproape 100.000 lucrează în domeniul sportului şi sunt plătiţi prin contracte de prestare de servicii. Este nevoie de o lege care să anuleze aceste prevederi şi astfel vor creşte foarte multe sumele colectate la bugetul asigurărilor sociale", a precizat Costin.
Ministrul muncii a spus că este nevoie de iniţiative care să diminueze posibilele efecte sociale provocate de criza economică. În acest sens, el a precizat că a decis să înfiinţeze un comitet de criză, din care să facă parte, pe lângă reprezentanţii guvernului, şi cei ai patronatelor şi sindicatelor.
"Dorim să stabilim un cadru mai larg al unui acord social, prin care să depăşim această criză şi să luăm măsuri pentru stabilitatea socială pe termen de 4 ani, pentru a trece cu bine de această perioadă", a spus Sârbu.