16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuşii au oprit livrarea de gaze naturale către România prin punctul Isaccea

Ruşii au oprit livrarea de gaze naturale către România prin punctul Isaccea

Ministerul Economiei a anunţat în această dimineaţă că Gazprom a sistat complet livrările de gaze prin staţia Isaccea 2 şi prin urmare staţia a fost închisă pentru a evita depresurizarea. "Ca urmare a sistării, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import pentru evitarea depresurizării conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrată prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arată într-un comunicat al ministerului. De asemenea, livrările de gaz natural către Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, a anunţat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei. De asemenea, numai 10% din gazul rusesc a fost livrat astăzi în Austria.

Înainte de izbucnirea disputei dintre Rusia şi Ucraina, România importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, pe ruta ucraineană, adică aproximativ 20 la sută din gazul consumat zilnic în ţara noastră. Cifrele arată că România nu riscă astfel să devină victimă colaterală, în războiul gazului.

Uniunea Europeană a refuzat să se implice în conflictul gazelor dintre Kiev şi Moscova, în pofida cererilor lor repetate, în condiţiile în care contractele dintre Ucraina şi Rusia nu sunt transparente, iar relaţiile europenilor cu Moscova sunt deja destul de complicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS