22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoc: Populaţia nu va resimţi lipsa gazelor, iar CET-urile vor trece pe păcură şi pe cărbune

Boc: Populaţia nu va resimţi lipsa gazelor, iar CET-urile vor trece pe păcură şi pe cărbune

Premierul Emil Boc şi ministrul economiei au dat astăzi asigurări că niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livării gazelor din import, precizând că una dintre măsuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza în perioada următoare păcură şi cărbune.

Cei doi oficiali au precizat azi, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria că, începând cu ora 3:05 au fost sistate livrările de gaze ruseşti prin staţia de intrare de la Isaccea – respectiv 4,7 milioane de metri cubi pe zi. "A fost nevoie să închidem conducta de import pentru că presiunea era prea mică faţă de cea de sistemul naţional de transport. Pentru a nu dezechilibra sistemul a trebuit să închidem punctul Isaccea", a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Videanu a spus că autorităţile române încearcă să protejeze atât populaţia, cât şi industria, şi a dat asigurări că nu vor fi probleme legate de alimentarea cu gaze, în această iarnă.

Consumul zilnic este de 61,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi (în perioada de iarnă n.r). Din această cantitate 4,7 milioane de metri cubi erau asigurate prin intrările de gaze de la staţia Isaccea, iar diferenţa de producătorii interni (Petrom, Romgaz şi alţi producători mai mici), din depozitele de gaze şi o cantitate mică – respectiv 2,5 milioane de metri cubi  – din import, prin intrările de la staţia Medieşu Aurit.

Videanu a declarat că l-a contactat azi pe oficialul Gazprom la Bucureşti, iar acesta i-a spus că oprirea livrării de gaz nu este cauzată de compania Gazprom, ci de defecţiuni apărute în sistemul de transport. Ministrul a precizat că va contacta şi Ambasada Ucrainei, pe cale diplomatică. La rândul său, premierul Emil Boc a spus că a făcut demersuri pentru informarea Comisiei Europene şi a comisarului european pentru energie.

Premierul a precizat că pot apărea două probleme: scăderea temperaturii sub minus 15 grade sau evoluţia negativă a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina.

Boc a spus că a convocat la Guvern Comisia de Coordonare în domeniul asigurării siguranţei în aprovizionarea cu gazele naturale, coordonată de Videanu. Din Comisie fac parte reprezentanţi ai Minsiterului Internelor, ai ANRE, Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, E.ON Gaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII