Târgul Meşterilor Populari din acest an va reuni 95 de producători de obiecte tradiţionale într-o megaexpoziţie care se va întinde din Piaţa „Mihai Viteazul“ până la Complexul Minerva.
Târgul, aflat la a XXXI-a ediţie, la care vor participa 95 de meşteri populari din întreaga ţară selecţionaţi de specialiştii din cadrul Muzeului Olteniei, va debuta mâine la Craiova, în cadrul Zilelor Municipiului. Autorităţile spun că târgul din Bănie, ultimul şi cel mai mare de acest gen din 2008, a adunat o avalanşă de cereri de participare din partea producătorilor, dar şi a comercianţilor de obiecte tradiţionale. „De două luni, colegii de la Secţia de etnografie fac selecţie între cei care şi-au manifestat intenţia de a participa la târg, pentru că este ediţia care încheie anul manifestărilor de acest gen. Ca în fiecare an, am avut probleme cu cei care vând; nu sunt producători de obiecte tradiţionale. Pe noi ne interesează să promovăm producătorii“, a spus Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, acesta precizând că manifestarea a fost prelungită cu o zi tocmai pentru a permite craiovenilor să se bucure de creaţiile meşterilor.
Evenimentul, completat în 2009 cu Festivalul zaibărului
Ca în fiecare an, şi la ediţia din 2008, unul dintre producătorii prezenţi la manifestare va primi premiul Cetăţii Băniei din partea primăriei. Târgul, care îşi va închide porţile în ultima zi a Zilelor Craiovei, ar putea fi completat de la anul cu un festival al zaibărului şi altul gastronomic. Atât preşedintele consiliului judeţean, Ion Prioteasa, cât şi Mihai Fifor au declarat că târgul la care sunt comercializate creaţiile meşteşugarilor va căpăta în 2009 alte dimensiuni, în care să fie incluse toate aspectele artei tradiţionale. „Vrem să avem un festival în adevăratul sens al cuvântului, cu o componentă pe gastronomie, poate ceva cu zaibăr, care să povestească despre arta tradiţională în amplitudinea sa“, a precizat Fifor.