20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTuriştii răpiţi în Egipt au fost readuşi în Sudan

Turiştii răpiţi în Egipt au fost readuşi în Sudan

Răpitorii şi cei 19 turişti străini, printre care şi o româncă, luaţi ostatici în urmă cu o săptămână în Egipt, au fost readuşi din Libia în Sudan şi par să se îndrepte spre frontiera egipteană. Anunţul a fost făcut de un oficial din cadrul ministerului sudanez de Externe. "Serviciile de securitate au descoperit ieri că răpitorii au revenit împreună cu ostaticii lor pe teritoriul sudanez", a declarat Ali Youssouf, directorul de protocol al Ministerului sudanez al Afacerilor Externe, citat de agenţia oficială SUNA. Grupul părea să se îndrepte către graniţa cu Egiptul, a adăugat oficialul. "Se pare că toţi ostaticii sunt bine", a mai spus responsabilul sudanez.

Ieri, un oficial sudanez anunţase că bandiţii i-ar fi dus pe ostatici în Libia, la aproximativ 15 kilometri de graniţă. Anunţul a fost confirmat şi de autorităţile egiptene. Decizia de a-i muta pe ostatici a fost luată pentru că în Libia apa şi alimentele se găsesc foarte greu. Din Sudan, se pare că răpitorii şi ostaticii vor reveni în Egipt.

Informaţiile cu privire la naţionalitatea răpitorilor sunt contradictorii. Un cotidian de limbă arabă scrie că, potrivit unuia dintre egiptenii răpiţi, care a reuşit să comunice prin telefon cu familia, este vorba de patru bandiţi, trei sudanezi şi un cetăţean din Ciad.

Autorităţile sudaneze bănuiesc că răpitorii fac parte dintr-o facţiune a rebelilor din Darfur, dar aceştia au negat categoric implicarea în răpire. Un responsabil al serviciilor egiptene de securitate a declarat că răpitorii cer ca guvernul german să le plătească o răscumpărare de şase milioane de euro. Autorităţile române au declarat că, în prezent, cooperează strâns cu oficialii germani şi italieni pentru eliberarea ostaticilor.

Cei 11 turişti au dispărut la sfârşitul săptămânii trecute, dar abia luni s-a aflat de răpirea lor. Şeful poliţiei din Asuan a anunţat că grupul de turişti era format din cinci germani, un român şi cinci italieni. Turiştii au fost atacaţi de o bandă de oameni mascaţi şi înarmaţi. Unele relatări vorbesc inclusiv despre posibilitatea existenţei unor răniţi, pentru că bandiţii ar fi folosit armele.
Ministerul Afacerilor Externe a organizat o celulă de criză la Bucureşti. Autorităţile române au anunţat că cetăţeanul român răpit în Egipt este o femeie, de 33 de ani, care locuieşte în Germania. În momentul răpirii, ostaticii luau parte la un safari în sud-vestul Egiptului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS