14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR este în „alertă maximă“

BNR este în „alertă maximă“

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat ieri, la Cluj, că România poate fi afectată oricând, în mod indirect, de efectele crizei financiare de la nivel mondial, motiv pentru care instituţia pe care o conduce se află în „alertă maximă“.

Întrebat care va fi impactul crizei asupra aderării la zona euro, Isărescu a replicat că „e chiar prematur să ne dăm seama de toate detaliile crizei financiare şi de impactul asupra României până în anul 2014“.

„Potenţialul crizei este foarte mare şi s-ar putea ca o bună parte din elementele care dau configuraţia sistemului mondial în prezent să se schimbe până atunci. Nu sunt prezicător, dar e posibil ca, indirect, să apară oricând efecte. Suntem, de aceea, într-o alertă maximă, la Banca Naţională, pentru a atenua aceste efecte negative“, a spus Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, unda de şoc nu va atinge şi România în mod direct, pentru că „nu suntem primitivi şi pentru că băncile româneşti s-au ferit de aceste produse toxice“. „Pe de o parte, normele Băncii Naţionale au fost mai severe, pe de altă parte, nu aveau nevoie să caute asemenea produse sofisticate, întrucât piaţa românească, în plină expansiune, oferea suficiente oportunităţi de câştig din produse clasice“, a mai spus Isărescu.

El a admis totuşi că BNR este în stare de alertă, iar „dacă e vorba numai de zvonuri, va lua măsuri de calmare a publicului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII