24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijin financiar pentru producătorii din sectoarele legume-fructe şi agricultură ecologică

Sprijin financiar pentru producătorii din sectoarele legume-fructe şi agricultură ecologică

Guvernul va acorda sprijin financiar pentru producătorii agricoli din sectoarele legume-fructe şi agricultură ecologică, iar suma totală acordată pentru fiecare din cele două sectoare nu poate depăşi 7.500 euro pe exploataţie, a anunţat astăzi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

„Producătorii agricoli trebuie să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de cel puţin 0,25 ha şi să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul administraţiei publice locale”, a anunţat premierul Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei de Guvern în care s-a adoptat o Hotărâre pentru sprijinul  producătorilor agricoli din sectoarele legume-fructe şi agricultură ecologică.

Astfel, pentru sectorul de agricultură ecologică, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi anual la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca producători în agricultura ecologică. De asemenea, trebuie să aibă un contract cu un organism de inspecţie şi certificare.

Pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acordă pentru o suprafaţă de maximum 3 hectare, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse, care aparţin organizării comune de piaţă în sectorul legume-fructe.  Beneficiarii din acest sector pot solicita sprijin financiar fie numai pentru suprafeţele de pe care recoltează legume, fie numai de pe suprafeţele de pe care recoltează fructe.

Ajutorul pentru sectorul legume-fructe este de: 1.110 lei/hectar pentru persoanele fizice, membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale, persoane fizice autorizate şi persoane juridice; 2.960 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa 27/2005, privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice şi de 3.700 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producători recunoscute preliminar sau membrii organizaţiilor de producători recunoscute conform Ordinului 684/2007 şi a regulamentelor şi directivelor europene specifice.

Ajutorul pentru agricultură ecologică este reprezentat de susţinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare, plătită de producător organismului de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei.

De asemenea, în acest sector, ajutorul guvernamental poate consta în 425 lei/hectar pentru culturi de teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie. În acest caz,  sprijinul se acordă pe o suprafaţă de maximum 20 hectare, pentru fiecare producător.

Alte sume acordate pentru sprijinirea agriculturii ecologice sunt de 700 lei/hectar pentru culturi de viţă de vie şi livezi aflate în perioada de conversie, sprijin ce se acordă tot pe o suprafaţă de maximum 20 hectare, pentru fiecare producător şi de 75 lei/ familia de albine, certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 familii de albine, pentru fiecare producător.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a mai precizat că „suma totală a sprijinului financiar, acordată pentru fiecare din cele două sectoare, respectiv legume-fructe şi agricultură ecologică, nu poate depăşi valoarea de 7500 euro pe exploataţie”.

Cererile de sprijin financiar trebuie adresate Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene şi a Municipiului Bucureşti.

Sprijinul financiar va fi achitat începând cu 1 ianuarie 2009, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă, iar solicitanţii nu pot renunţa la calitatea de beneficiari pe perioada derulării schemei de sprijin financiar.

Sprijinul financiar este acordat în conformitate cu art. 3 din Regulamentul (CE) nr.1535/2007 al Comisiei privind aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis în sectorul producţiei de produse agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS