18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii din Spania vor case de la guvern

Românii din Spania vor case de la guvern

Criza economică şi creşterea şomajului din Spania îi forţează pe „căpşunari“ să se gândească la întoarcerea în ţară.

 

25% din românii aflaţi la muncă în Spania, care s-au interesat de avantajele oferite de statul român celor care se întorc în ţară, au dorit să ştie dacă guvernul de la Bucureşti oferă ajutor pentru cumpărarea unei case, potrivit Ambasadei României la Madrid.

„Cei care vor să se întoarcă acasă sunt interesaţi în primul rând de sectoarele economice din România, care oferă cele mai multe locuri de muncă, de salariile oferite de firme şi dacă există forme de ajutorare din partea executivului pentru a-şi cumpăra case. Foarte mulţi români şi-au vândut casele pentru a ajunge în Spania, iar acum vor să se întoarcă în ţară“, a declarat ataşatul pe probleme de muncă la Ambasada României din Spania, Cătălin Boicu.

 

„Situaţia s-a schimbat radical“

 

Reprezentanţii României la Madrid susţin că numărul celor care vor să se întoarcă în ţară a crescut foarte mult în ultimele şase luni, din cauza crizei economice cu care se confruntă Spania şi a creşterii ratei şomajului în construcţii. „Situaţia s-a schimbat radical în ultimul an. În luna aprilie, cei care sunau la ambasadă întrebau cum îşi pot găsi un loc de muncă în Spania. Acum, majoritatea vor să ştie ce condiţii oferă statul român celor care se întorc şi unde îşi pot găsi un loc de muncă“, a mai spus Boicu.

Oficialii susţin că principalele probleme care îi preocupă pe românii aflaţi în Spania sunt recesiunea economică şi termenul foarte lung de obţinere a autorizaţiilor de muncă. Ataşatul pe probleme de muncă de la Ambasada României de la Madrid estimează salariul mediu al unui român care lucrează în Spania la 1.000-1.200 de euro, dar se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi să se întoarcă în ţară, dacă guvernul spaniol nu va ridica moratoriul impus angajaţilor din România şi Bulgaria.

La începutul acestei luni, guvernul spaniol a anunţat că suspendă aproape toate programele de recrutare a muncitorilor străini în ţările lor de origine, programe în care este înscrisă şi România.

Ministrul spaniol al muncii şi migraţiei, Celestino Corbacho, a precizat că este vorba doar de anumite profesii, motivând că Spania are deja 2,5 milioane de persoane în şomaj, iar „cei 80.000 de oameni care urma să primească locuri de muncă în Spania“ în următoarele luni „vor fi dintre cei 2,5 milioane de şomeri“.

 

Şomaj în creştere în rândul românilor

 

Dintre cei 2,15 milioane de străini înscrişi la Securitatea Socială din Spania pe 31 iulie, 256.972 sunt cetăţeni români, reprezentând 11,9% potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii şi Emigraţiei de la Madrid.

Numărul românilor intraţi în evidenţa Serviciului Asigurărilor Sociale de la Madrid a crescut cu aproape 50% faţă de anul trecut, când erau înregistraţi 184.000 de contribuabili originari din România.

În Spania, sunt înregistraţi oficial 750.000 de români, dar numărul lor real depăşeşte un milion. Aproape 150.000 de români lucrează în construcţii sau în sectorul serviciilor, iar restul în agricultură, prestează servicii casnice sau lucrează ca independenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS