12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerenul şcolilor, la mezat

Terenul şcolilor, la mezat

Dacă nu sunt retrocedate, terenurile de sport în paragină ale şcolilor din Craiova sunt închiriate unor firme private, care să scoată bani din exploatarea lor. Nimic ilegal, însă oportunitatea acestor acţiuni este îndoielnică, atâta vreme cât autorităţile nu au mişcat un deget până acum pentru a amenaja domeniul public lăsat de izbelişte în folosul elevilor şi al tuturor craiovenilor.

 

Mii de metri pătraţi din domeniul public ajung pe mâna constructorilor de terenuri sintetice de sport. Suprafeţele sunt închiriate chiar în curtea şcolilor şi se fac bani buni prin folosirea lor de către firme private, care le percep taxe de utilizare doritorilor de mişcare. Numai că nici şcolile, nici Primăria Craiova nu au făcut vreodată vreun demers pentru ca bazele sintetice să fie amenajate din fonduri publice sau sponsorizări şi să rămână în folosul comunităţii. În plus, odată identificate terenurile, procedura de închiriere se derulează cu viteza luminii, cererile trecând prin Consiliile de Administraţie şi prin birourile primăriei ca prin brânză. La Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ au fost înstrăinaţi în această primăvară 1.400 de metri pătraţi din strada Cloşca nr. 1 către firma Prodecor SRL, din Murgaşi, în urma unei licitaţii publice. Interesant este că solicitarea şcolii către Consiliul Local Municipal, singurul care poate aproba închirierea, a venit după o adresă a firmei Prodecor, din 27 februarie 2008, remisă Şcolii nr. 22 „Mircea Eliade“, prin care SRL-ul cerea să i se dea cei 1.400 de metri pătraţi, în vederea construirii a două terenuri sintetice. „Precizăm că veţi avea acces pentru desfăşurarea orelor de sport ale şcolii dumneavoastră“, se arată în documentul primit de şcoală. Şi pe care există înscrisul „Aprobat în şedinţa CA din 27.02.2008“. Ceea ce înseamnă fie că administraţia şcolii s-a
întrunit urgent, fie că adresa a venit tocmai la ţanc pentru a fi analizată în Consiliul de Administraţie. Coincidenţă! La doar o zi, pe 28.02.2008, la Primăria Craiova era deja înregistrată adresa 32.135, prin care Şcoala nr. 22 roagă municipalitatea să aprobe închirierea respectivei suprafeţe către firma Prodecor SRL. Sigur că primăria a aprobat închirierea, însă numai prin licitaţie publică. La care au fost înscrişi trei candidaţi şi pe care, întâmplător, a câştigat-o chiar Prodecor SRL. Coincidenţă!

 

S-a pierdut oportunitatea

 

În vreme ce primăria susţine că nici o unitate de învăţământ din Craiova nu a solicitat în mod expres amenajarea unor terenuri sintetice, directoarea Şcolii nr. 22 „Mircea Eliade“, Genoveva Ioana, spune că încă din 2006 a cerut bani pentru „baza sportivă“. „Noi am solicitat bani pentru baza sportivă. Şi ni s-au şi dat fonduri, însă n-au ajuns decât pentru betonarea curţii interioare. Închirierea terenului a fost perfect legală, iar copiii au de câştigat, fiindcă elevii au acces gratuit pe terenurile de sport. Pe deasupra, noi mai încasăm şi jumătate din chirie“, a declarat Genoveva Ioana. În rest, datele sunt confidenţiale, iar oamenii primăriei spun că nu au văzut vreun contract de închiriere între şcoli şi firmele care construiesc terenurile sintetice. Potrivit şefei Biroului de imagine a primăriei, Laura Conu, şcolile din Craiova nu au cerut bani din buget pentru amenajarea „terenurilor de sport“. Luna trecută, alte două şcoli din Craiova, 21 şi 23, au solicitat acceptul consiliului local pentru închirierea terenurilor, însă proiectele au fost retrase pentru stabilirea „oportunităţii“. În nici unul dintre cazuri nu a fost prezentată şi dovada că respectivele şcoli
s-au plâns de inexistenţa bazei sportive. Documentaţia ajunge însă din nou în această lună în mapele consilierilor locali, aceştia trebuind să decidă dacă vor închiria domeniul public, adică al craiovenilor, unor firme private care să le ia banii aceloraşi craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII