16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspecţia Sanitară de Stat va verifica aplicarea ordinului privind alimentele nerecomandate copiilor

Inspecţia Sanitară de Stat va verifica aplicarea ordinului privind alimentele nerecomandate copiilor

Inspecţia Sanitară de Stat a Ministerului Sănătăţii va demara o acţiune de control, în perioada 22-26 septembrie, pentru a verifica dacă în incinta unităţilor şcolare se comercializează alimente nerecomandate copiilor, a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
"Vom verifica comercializarea alimentelor la chioşcuri şi magazine, pregătirea meniurilor în cantinele şcolare şi, de asemenea, alimentele distribuite în şcoli prin firme de catering", a precizat ministrul Nicolăescu.
Potrivit ministrului Sănătăţii, acolo unde se va constata nerespectarea legii, alimentele vor fi retrase de la comercializare şi se vor da amenzi.
Ordinul privind lista de alimente nerecomandate copiilor, cum ar fi cum ar fi chips-urile, sucurile acidulate şi produsele de tip fast-food, a intrat în vigoare joi. Ordinul a fost semnat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe 12 septembrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.
"Scopul acestui act normativ este de creare a unui comportament alimentar sănătos, pornindu-se de la premisa că, pe parcursul programului şcolar (4 – 6 ore pe zi), necesităţile copilului sunt reprezentate de echivalentul  unei gustări, respectiv maxim 10% din valoarea caloricǎ zilnicǎ, reprezentând 300 Kcal", a precizat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Potrivit listei, în incinta şcolilor şi a grădiniţelor nu vor mai putea fi vândute alimentele cu conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare. Pentru sănătatea şcolarilor şi a preşcolarilor, vor fi interzise şi alimentele care, prin conţinut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vânzare, mai puţin sandvişurile, care vor putea avea până la 350 Kcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU