18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu consideră nejustificată solicitarea privind majorarea preţului gazelor în această toamnă

Tăriceanu consideră nejustificată solicitarea privind majorarea preţului gazelor în această toamnă

Premierul Tăriceanu a declarat, la începutul şedinţei de azi a Executivului, că i se pare nejustificată cererea producătorilor de gaze naturale privind majorarea preţului gazelor în acestă toamnă, în condiţiile în care preţul petrolului pe piaţa externă a scăzut, informează Guvernul.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a primit din partea Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România cereri de majorare a preţului la gaze naturale, începând cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate în momentul de faţă, a anunţat săptămâna trecută reglementatorul. Preşedintele ANRE, Gergely Olosz, a precizat însă că solicitarea operatorilor nu înseamnă automat şi creşterea preţului gazelor.

Reprezentanţii E.ON Gaz declarau săptămâna trecută că majorarea cu 11,6 % a preţului final al gazelor naturale pentru clienţii casnici ai E.ON Gaz România, aprobată de ANRE de la 1 iulie, nu permite companiei să-şi acopere în totalitate costurile de achiziţie a gazelor naturale şi nici pierderile suportate până acum. În comunicatul remis de E.ON se arată că ANRE a aprobat majorarea cu acest procent luând în considerare un preţ estimativ de import al gazelor naturale de 480 USD/1000 de metri cubi, însă preţul gazelor de import se situează la mai mult de 500 USD/1000 de metri cubi pe trimestrul al III-lea şi, conform prognozelor, va ajunge la 600 USD/1000 de metri cubi pe trimestrul al IV-lea.

Şi reprezentanţii Distrigaz Sud au argumentat marţi că preţul gazelor ar trebui să crească de la 1 octombrie pentru că a crescut şi preţul gazelor din import de la 480 la 500 de dolari mia de metri cubi în trimestrul al III-lea, iar pentru trimestrul al IV-lea se preconizează că va ajunge la 550 dolari.

Ultima majorare a preţului gazelor pentru populaţie a avut loc în 1 iulie, când acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clienţii Distrigaz Sud şi cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS