22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcceleratorul de particule de la CERN s-a oprit din cauza unei pene de curent

Acceleratorul de particule de la CERN s-a oprit din cauza unei pene de curent

Uriaşul accelerator de particule de la Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN) a fost oprit ieri, la o săptămână de la punerea sa în funcţiune, din cauza unei "probleme electrice", a anunţat astăzi organizaţia, informează AFP.

Acceleratorul LHC, cel mai mare instrument de fizică din lume, este "încă în faza de testare, este un instrument foarte complex şi este normal să se mai oprească", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt de la CERN.

"Problema electrică" a afectat sistemul de răcire a circuitului de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pământ, prin care circulă fascicule de protoni, ghidate de magneţi supraconductori răciţi la minus 271,3 grade Celsius, adică aproape de zero absolut, a precizat purtătoarea de cuvânt.

LHC urma să fie repornit "în următoarele ore", potrivit acesteia.

Accleratorul trebuie să producă intrarea în coliziune a protonilor care circulă în sensuri inverse la o viteză apropiată de cea a luminii, provocând desprinderea unor particule elementare încă neobservate fizic până în prezent.

LHC va recrea, timp de o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în Univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU