30.5 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia rămâne pe locul 47 în lume după condiţiile de desfăşurare a afacerilor

România rămâne pe locul 47 în lume după condiţiile de desfăşurare a afacerilor

România a stagnat pe locul 47 din 181 de ţări în clasamentul Băncii Mondiale care evaluează condiţiile de desfăşurare a afacerilor, principalul motor al reformelor în acest domeniu fiind uniformizarea cu reglementările UE, arată raportul anual "Doing Business 2009" al instituţiei.
„În Europa de Est şi Asia Centrală, principalul motor al reformelor a fost aderarea la UE. Economii precum Polonia, România şi Slovenia şi-au actualizat legislaţia pentru companii şi valorile mobiliare pentru a ajunge la standardele UE. Aceste reforme s-au concentrat pe dezvoltarea reglementărilor care prevăd mai multă transparenţă în managementul zilnic al companiilor. Reformele au ridicat indicele mediu de transparenţă în regiune de la 4,7 în 2005 la 5,8 în prezent”, se mai precizează în raportul Băncii Mondiale.
Spre deosebire de România, Bulgaria a coborât cu un loc în clasamentul Băncii Mondiale, de la 44 pe 45, în timp ce două dintre statele baltice au pierdut mai multe poziţii. Astfel, Estonia a căzut de pe 18 pe 22, iar Letonia a coborât de pe poziţia 26 pe 29. Lituania a stagnat, asemeni româniei, pe locul 28.
Primele locuri sunt ocupate, în ordine, de Singapore, Noua Zeelandă, Statele Unite, Hong Kong, în timp ce, pe ultimele poziţii, se află state precum Congo sau Burundi.
Reformele au fost realizate pe plan extins în Europa Centrală şi de Est. Opt din cele zece state care au aderat la Uniunea Europeană şi-au reformat legislaţia muncii. Mai multe, printre care Lituania şi România, au luat aceste măsuri pentru a-şi alinia legislaţia la cea a UE”, arată studiul Băncii Mondiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS