22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii vor beneficia de asigurări de viaţă şi de sănătate, în caz de agresiune sau ultraj

Poliţiştii vor beneficia de asigurări de viaţă şi de sănătate, în caz de agresiune sau ultraj

Poliţiştii vor beneficia de asigurări de viaţă, de sănătate şi pentru bunuri, de la 1 ianuarie 2009, valoarea despăgubirii acordată familiei în caz de deces fiind de 20.000 de euro, iar cea acordată în caz de invaliditate va fi între 6000 şi 10.000 de euro, a decis astăzi Guvernul.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru, a declarat că principalii beneficiari ai hotărârii aprobate de Executiv sunt agenţii de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în stradă şi care se confruntă cu situaţii de agresiune, ultraj şi intimidare.

Cuantumul despăgubirilor va fi regularizat trimestrial din fondul pe care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative îl are la dispoziţie pentru cheltuielile de personal.

MIRA a anunţat, pe 2 septembrie, că a fost finalizat proiectul de hotărâre de Guvern privind asigurarea unor despăgubiri de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor, conform acestuia despăgubirile urmând a fi plătite exclusiv din bugetul ministerului.

Despăgubirile privesc cazurile de rănire în timpul serviciului, dar şi situaţiile de invaliditate sau deces în urma exercitării atribuţiunilor de serviciu. Sumele propuse de proiect pentru despăgubiri sunt cuprinse între 6.000 şi 20.000 de euro, ca forme de sprijin cu destinaţie specială, a precizat MIRA.

În paralel, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Sindicatul Poliţiştilor vor iniţia un demers comun adresat Ministerului Justiţiei, prin care vor cere ca noul Cod Penal să pedepsească infracţiunea de ultraj mult mai aspru, a declarat, la începutul lunii august, purtătorul de cuvânt al MIRA, Marius Tache.

Demersul va avea ca fundament analiza cazurilor de ultraj şi agresiune comise împotriva poliţiştilor în ultimii 2 ani, document întocmit de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi din care reiese că, în anii 2006 şi 2007, aproape 500 de poliţişti au fost agresaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS