19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început experimentul "Big Bang"

A început experimentul „Big Bang”

Oamenii de ştiinţă din cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN) au pus astăzi în funcţiune un uriaş accelerator de particule, cu ajutorul căruia speră să reuşească să recreeze condiţiile în care s-a produs Big Bang-ul, explozia în urma căreia s-ar fi creat universul.
Experimentele făcute cu dispozitivul Large Hadron Collider (LHC), un accelerator care a costat nouă miliarde de dolari şi care a fost contruit într-un tunel, pe linia graniţei dinte Elveţia şi Franţa, ar putea dezvălui secretele fizicii particulelor şi ar putea oferi răspunsuri la întrebări legate de univers şi de originile acestuia. "
În cadrul primei etape a experimentului, acceleratorul va genera un fascicul de particule într-o direcţie de-a lungul circumferinţei sale, apoi va genera un al doilea fascicul, în direcţie opusă, pentru a verifica dacă tunelul este liber. În următoarele săptămâni, acceleratorul va trimite fascicule de particule în ambele direcţii în acelaşi timp, pentru a crea condiţiile necesare unor ciocniri cu viteză.
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume anticipează deja rezultatul ciocnirilor între particule. Una dintre posibilităţi este ca acestea să provoace crearea materiei, confirmând astfel teoria potrivit căreia există o "particulă divină" care conferă masă materiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII