25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu l-a invitat pe Benedict al XVI-lea în România

Băsescu l-a invitat pe Benedict al XVI-lea în România

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, în cadrul întrevederii avute astăzi cu Suveranul Pontif, invitaţia transmisă pe cale oficială Sfântului Scaun în anul 2006 ca Papa Benedict al XVI-lea să facă o vizită oficială în România, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Şeful statului a avut aziă, la Palatul Gandolfo, o întâlnire cu Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, prilej cu care a reiterat invitaţia făcută în anul 2006, ca Suveranul Pontif să viziteze România.

În cadrul discuţiilor purtate cu Suveranul Pontif, preşedintele a vizat consolidarea relaţiilor dintre Vatican şi statul român, având în vedere că în statele majoritar catolice din Europa trăiesc circa trei milioane de români. Şeful statului a subliniat faptul că, prin punerea la dispoziţie a câtorva zeci de biserici romano-catolice pentru românii din Italia, acest lucru contribuie la consolidarea comunităţii române şi la integrarea lor în societate.

Preşedintele a mulţumit Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea şi Sfântului Scaun pentru atitudinea în problema imigraţiei şi pentru susţinerea pe care Biserica Romano-Catolică o acordă comunităţilor româneşti din Italia. În cadrul discuţiilor cu Sanctitatea Sa, preşedintele a evocat relaţia de dialog şi cooperare dintre stat şi culte în România, subliniind importanţa participării bisericilor la binele public. Preşedintele a accentuat rolul dialogului interconfesional şi interreligios pentru detensionarea situaţiilor de criză şi detensionarea conflictelor pe plan internaţional, a mai precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu a fost primit sâmbată alături de soţia sa şi delegaţia prezidenţială la Castelul Gandolfo de Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, şeful statului purtând o convorbire tete-a-tete de aproximativ un sfert de oră cu Suveranul Pontif.

Şeful statului a  purtat o convorbire tete-a-tete de aproximativ un sfert de oră cu Suveranul Pontif. Acesta i-a oferit Sanctităţii sale Papa Benedict al XVI-lea o icoana pe sticlă cu tema "Masa Împărătească", albumul "Biserici de Piatră" din Ţara Haţegului şi o emisiune Romfilatelia, conţinând două timbre dedicate inaugurării Pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

La rândul său, Suveranul Pontif a oferit preşedintelui o Medalie Pontificală, iar Mariei Băsescu, precum şi delegaţiei oficiale câte un rozariu.

Preşedintele Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe Patriarhul Daniel şi l-a informat despre intenţia sa de a-l invita pe Papa Benedict al-XVI-lea într-o vizită oficială în România, în cursul anului viitor, a precizat Patriarhia printr-un comunicat de presă remis vineri.

"Preşedintele României l-a informat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel despre intenţia de a-i adresa Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România în cursul anului 2009. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat faptul că o astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican, dar că pentru o invitaţie oficială din partea Patriarhiei Române este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum s-a procedat şi în cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (1999)", se arată în comunicatul citat.

În context, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că "împlinirea a 10 ani, în 2009, de la prima vizită a unui Episcop al Romei într-o ţară majoritar-ortodoxă se cuvine să fie marcată în luna mai 2009 printr-un moment aniversar".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS