9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGara, recepţionată cu forţa

Gara, recepţionată cu forţa

Platoul din faţa Gării Craiova va fi deschis traficului pietonal şi rutier, chiar dacă lucrările de modernizare nu au fost finalizate.

Lucrările în şantierul Pieţei Gării au fost accelerate pe ultima sută de metri, regiile autonome din subordinea Primăriei Craiova şi noul partener al antreprenorului Cavi Imexco SRL trăgând 24 de ore pe zi la o investiţie începută de constructor în august 2007 şi care avea termen de finalizare 11 ianuarie 2008.
Practic, societatea Cavi a fost trasă pe linie moartă pe 20 august 2008, când primarul Craiovei, Antonie Solomon, sătul de amânările constructorului, le-a dispus regiilor craiovene să intervină în Piaţa Gării şi a notificat firma Cavi să prezinte un contract viabil pentru lucrările care mai rămâneau de executat. Zis şi făcut: Cavi Imexco a reziliat contractul pentru lucrările de asfaltare cu Erpia SA şi a încheiat parteneriat cu alta, iar regiile autonome şi-au mutat logistica şi oamenii în gară.
„Dacă lăsam contractul să se deruleze, nici în doi ani nu se termina această piaţă. Pe mine nu mă încălzeşte cu nimic, iar pe craioveni nu-i linişteşte că percepem noi, primăria, penalizări de întârziere acestui constructor, Cavi. Cred că în 2008 aici s-a lucrat doar de la sfârşitul lunii august încoace, când am intervenit noi. Sunt sătul de aceşti constructori care vin şi câştigă cum câştigă licitaţiile, iar apoi îşi fac de cap“, a spus ieri primarul Antonie Solomon.
El a precizat că intenţionează să dea în folosinţă piaţa în aceste zile, în ciuda faptului că recepţia obiectivului nu a fost făcută. Solomon este convins şi că primăria îşi va recupera de la Cavi banii cheltuiţi prin intervenţiile din ultimele două săptămâni.

Poftiţi la asfaltare!

Coşmarul Cavi Imexco nu ar fi existat fără aportul a cel puţin doi funcţionari publici din Primăria Craiova: Sabina Dumitru, şefa Serviciului achiziţii publice, şi Sever Bordu, şeful Direcţiei investiţii.
Totul a început cu o licitaţie câştigată de firma Cavi Imexco în primăvara anului trecut, pentru realizarea unei investiţii de modernizare a platoului din faţa gării, în valoare de 2,55 milioane de lei. Pe 11 iulie 2007 a fost semnat contractul pentru şase luni.
Până în ianuarie nu s-a lucrat nimic, iar contractul a fost prelungit cu trei luni. Nici până în martie nu s-a muncit mai nimic, iar contractul a fost din nou prelungit. Acuzele şi întrebările au început să curgă, însă funcţionarii publici responsabili s-au strecurat printre ele şi au prelungit din nou contractul, cu încă trei luni.
În iunie 2008, aceiaşi funcţionari s-au făcut luntre şi punte să-l cureţe pe constructor şi şi-au amintit că uitaseră să-i comande acestuia ce are de făcut. Ba au mai şi suplimentat bugetul lucrării cu 1,26 milioane de lei. Şefa Serviciului achiziţii publice, Sabina Dumitru, a declarat în iunie că nu avea de unde să ştie, la licitaţie, că firma Cavi Imexco nu are muncitori. Atunci, cum a câştigat licitaţia?
Aceeaşi Sabina Dumitru, întrebată acum care sunt furnizorii şi partenerii firmei Cavi într-o investiţie plătită din bani publici, o scaldă, spunând că nu-şi mai aduce aminte. Directorul Sever Bordu, care a decis suplimentarea valorii contractului, ne transmite prin purtătorul de cuvânt că nu e treaba primăriei către cine direcţionează Cavi Imexco banii publici prin contractele colaterale pentru realizarea Pieţei Gării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII