22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu va discuta cu preşedintele Italiei despre problemele legate de românii din Peninsulă

Băsescu va discuta cu preşedintele Italiei despre problemele legate de românii din Peninsulă

Preşedintele Băsescu a declarat astăzi, pe aeroportul Henri Coandă, că, în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu omologul său italian Georgio Napolitano, va aborda şi problemele legate de românii din Peninsulă, relaţia UE-Rusia, în contextul georgian, şi subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale.

Preşedintele va efectua o vizită oficială la Vatican în perioada 5-7 septembrie, urmând să fie primit de Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea. În cursul serii de vineri el va avea o întrevedere cu preşedintele Italiei şi îşi propune să reia subiectul legat de situaţia românilor din Peninsulă, după discuţia pe care a avut-o cu premierul Silvio Berlusconi, luna trecută. "Vom face o analiză a evoluţiei relaţiei UE cu Rusia, ca urmare a evenimentelor din Georgia şi alte teme de interese bilateral", a explicat preşedintele.

La Sfântul Scaun  va avea întâlniri atât cu Papa Benedict al XVI-lea, cât şi cu eminenţa sa, Cardinalul Tarcisio Bertone secretar de stat al Sfântuui Scaun. Întrebat care va fi agenda întrevederii de la Vatican, preşedintele a spus că problemele sunt pe mai multe paliere, iar unul din ele este legat de politica Bucureştiului de consolidare a relaţiilor pe care România încearcă să le dezvolte cu ţările catolice. "Obiectivul acestei vizite e să consolidăm relaţia şi prin influenta poziţiei Sanctităţii Sale în lumea catolică. Discuţiile cu Papa şi cu secretarul de stat al Vaticanului vor viza şi modul cum românii din Italia sunt ajutaţi, mai ales că Papa, cât şi demnitari ai Vaticanului a avut poziţii extrem de favorabile pentru cetăţeni români aflaţi în dificultate în Italia", a mai explicat şeful statului.

De altfel, preşedintele a precizat că va vizita şi noul sediu al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, unde se va întâlni şi cu români ortodocşi aflaţi în Italia. De asemenea, va vizita Colegiu Pio Romeno unde va avea discuţii cu români greco-catolici.

Băsescu se va întâlni şi cu principele  Matthew Festing, marele maestru al Ordinului Suveran de Malta, un ordin care are intense activităţi în România, după cum a afirmat şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS