30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDovleci de Cartea Recordurilor pentru dulceaţă, la Dârlos

Dovleci de Cartea Recordurilor pentru dulceaţă, la Dârlos

O femeie în vârstă de 57 ani, din Dârlos, judeţul Sibiu, s-a “specializat” de câţiva ani în cultivarea şi obţinerea, în propria grădină, a unor dovleci uriaşi. Ana Maria Bălănescu a fost telefonistă în sat până în urmă cu şapte ani când, atrasă de gastronomie a decis să “încropească” o afacere în domeniu. “Am început prin a participa la Zilele Recoltei în diverse localităţi din nordul judeţului Sibiu, unde, de fiecare dată am căutat să prezint noutăţi în branşă. Aşa am ajuns să fiu remarcată, inclusiv prin reţetele inedite propuse, de către turiştii străini, aflaţi în tranzit prin zonă, unii dintre ei bucătari de prestigiu în ţări din Occident. Astfel gogoşarii “împănaţi” cu struguri şi prune, guliile şi conopida umplută cu varză, dulceţurile din gogonele, dovleac şi rubarbă dar şi usturoiul murat din care femeia prepară o licoare numai bună contra mahmurelii au ajuns să facă deliciul gurmanzilor occidentali. De aproximativ cinci ani, Ana Maria Bălănescu alimentează cu tot soiul de preparate exclusiv naturale (gemuri, sucuri, salate, zacuscă şi murături) pizzerii din Germania, Italia, Franţa şi Spania. Gospodina pentru care bucătăria nu mai are nici un fel de secrete ne-a declarat că eforturile sale au fost răsplătite pe măsură, ea fiind invitată să participe, în ultimii ani, la întâlniri ale bucătarilor, unde a şi fost recompensată cu premii. “În ultimii ani am reuşit să închei contracte ferme cu pizzerii din Paris, Berlin, Madrid, Roma şi Milano cărora le livrez periodic, o dată la 3-4 săptămâni, prin intermediul unor reprezentanţi ai acestora, salate, sucuri naturale, dulceţuri, murături şi zacuscă, toate acestea neavând pic de conservanţi. Ceea ce regret e faptul că, din cauza volumului enorm de muncă nu mai pot face faţă cererii clienţilor de-o viaţă, respectiv angajaţi ai Transgaz şi Romgaz Mediaş”. În ultimii trei ani, Ana Maria Bălănescu s-a dedicat şi obţinerii unor soiuri de dovleac-gigant, din care să prepare renumita sa dulceaţă. “Nu e vorba de vreun hibrid nou ci pur şi simplu de o atenţie şi o îngrijire corespunzătoare, prin udarea cu apă de ploaie şi asigurarea de gunoi de grajd drept îngrăşământ a dovlecilor tradiţionali, care au ajuns să cântărească între 50 şi 70 de kg. Cel mai frumos exemplar un dovleac în greutate de 80 kg l-am obţinut în această vară, pe care chiar zilele astea l-am transformat în aproape 200 de borcane de dulceaţă”, ne-a declarat în exclusivitate femeia, cunoscută în sat drept “regina murăturilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS