15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGruparea navală BLACKSEAFOR la Constanţa

Gruparea navală BLACKSEAFOR la Constanţa

Activarea august 2008 a grupării navale BLACKSEAFOR se va încheia, la Constanţa, duminică, 24 august.
Nava de comandament „Slavutich” (Ucraina), fregata „Smeli” (Bulgaria), corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” (România), nava de debarcare a desantului „Azov” (Federaţia Rusă) şi fregata „Orucreis” (Turcia) vor sosi vineri, 22 august, ora 08.00, în portul Militar Constanţa.
Pe timpul escalei, membrii grupării navale BLACKSEAFOR  vor lua parte la ateliere de lucru, antrenamente la cheu şi vor vizita Comandamentul Flotei, Prefectura, Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa.
Sâmbătă, 23 august, între orele 14.00 şi 17.30 va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, iar navele Grupării vor putea fi vizitate în Portul militar Constanţa.

Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forţă care acţionează "la chemare" şi este activată de două ori pe an pentru a desfăşura exerciţii navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înfiinţare, succesiv de cele şase state riverane Mării Negre care paricipă cu forţe: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia.
În această fază a activării Ucraina a preluat de la Turcia comanda Grupării pentru următoarele 12 luni, în cadrul unui ceremonial care a avut loc în portul Sevastopol (Ucraina). Informaţii suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obţinute vizitând pagina de internet www.blackseafor.org.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS