34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorţii au dividende de 13 milioane de euro la SIF Oltenia

Morţii au dividende de 13 milioane de euro la SIF Oltenia

Societatea are de plătit acţionarilor dividende în valoare totală de 26 de milioane de euro. Mai mult de jumătate din această sumă o reprezintă dividende neridicate în ultimii şase ani. Conform conducerii SIF Oltenia, în cele mai multe cazuri, potenţialii beneficiari ai acestora au murit.

 

Micii acţionari ai Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia au de ridicat de la aceasta dividende istorice în valoare totală de 13,18 milioane de euro. Suma s-a adunat de-a lungul ultimilor şase ani, pentru că acţionarii nu şi-au ridicat dividendele, a explicat Tudor Ciurezu, vicepreşedintele CA al societăţii. „Aceste dividende nu au fost ridicate, în special de cei care au participaţii puţine, cuponarii. În multe cazuri, scrisorile pe care le-am trimis către fostele adrese au fost returnate fie pentru că persoanele au decedat, fie pentru că nu au fost găsite la domiciliu. S-a strâns o sumă considerabilă de-a lungul timpului. Precizăm că numai dividendele curente, aferente anului financiar 2007, au fost virate către bănci. Cei care vor să-şi ridice restanţele trebuie să se prezinte la sediul societăţii. De asemenea, restanţele anterioare anului 2002 au fost prescrise (legea ne dă voie, dacă ele nu sunt ridicate trei ani consecutiv). Nu am procedat însă cu cele din ultimii şase ani, ca să dăm posibilitatea celor în cauză să le ridice totuşi“, a declarat Tudor Ciurezu. Conform raportării pe primele şase luni din 2008, SIF Oltenia a înregistrat venituri de 68 de milioane de lei (19,43 milioane de euro) şi un profit net de 53,77 milioane de lei (15,36 milioane de euro). Pe 30 iunie 2008, dividendele pe care le avea de plătit către acţionari se ridicau la 91,38 milioane de lei (adică 26,10 milioane de euro). Din această sumă, mai puţin de jumătate – 45,25 milioane de lei (12,92 milioane de euro) o reprezentau plăţile de dividende pentru anul 2007. Restul erau restanţe din anii anteriori. Activul net pe 30 iunie 2008 era de 2,29 miliarde de lei, reprezentând 94,39% din valoarea înregistrată la aceeaşi dată a anului trecut. Acestuia îi corespunde o valoarea unitară a activului de 3,9580 lei/acţiune. În primul semestru al anului 2008, valoarea activului net a avut o evoluţie negativă, cu o uşoară revenire în ultimele două luni ale perioadei, pe fondul trendului general descrescător al BVB. Pe 30 iunie 2008, valoarea activului net unitar reprezenta 83,30% din cea înregistrată la sfârşitul anului trecut. Activele financiare de felul acţiunilor aveau o valoare de piaţă de 2,30 miliarde de lei, respectiv 96,43% din totalul activelor.

 

Păpuşarii SIF ridică potul

 

Fără îndoială, grosul dividendelor acordate de SIF Oltenia va merge la marii acţionari, care deţin în nume propriu sau concertat milioane de acţiuni. Se spune că unul dintre principalii beneficiari ai dividendelor este chiar Dinel Staicu – preşedintele/directorul general al societăţii. Ultimele date indicau că acesta ar deţine prin trei entităţi aproximativ 2,87% din capitalul social al SIF Oltenia. Neoficial însă, acţiunile din sfera sa de influenţă ar fi de 4,31% din capitalul social. Cum dividendul brut pe acţiune aprobat a fost de 0,078 lei, numai de aici Staicu ar trebui să aibă un profit de peste 360.000 de euro. Oficial însă, boss-ul de la SIF Oltenia deţine 261.000 de acţiuni, ceea ce înseamnă venituri de aproximativ 5.800 de euro. Alt caz este cel al fondului american de investiţii Julius Baer – cu 9,47 milioane de acţiuni (1,63% din capitalul social) sau al omului de afaceri Gălăţean Cătălin Chelu, care a raportat ultima dată că deţine concertat 1,87% din SIF Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU