22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeparatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene, susţine Tbilisi

Separatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene, susţine Tbilisi

Rebeli abhazi, sprijiniţi de forţele ruse, au preluat sâmbătă controlul asupra a 13 sate georgiene şi a unui teren din jurul unei importante uzine electrice, toate situate în apropierea teritoriului separatist abhaz, a anunţat Ministerul georgian al Afacerilor Externe, citat de AFP.

"Bande armate ale regimului separatist abhaz, alături de unităţi ale forţelor armate regulate ruse" au ocupat două sate din regiunea Zugdidi, 11 sate din regiunea Ţalenjiha şi terenul centralei hidroelectrice Enguri, de pe râul Enguri, informează ministerul într-un comunicat.

Uzina electrică de la Enguri este administrată în comun de abhazi şi georgieni, iar ministerul precizează că partea georgiană se află în continuare sub controlul autorităţilor de la Tbilisi.

Operaţiunea abhază, a cărei amploare era dificil de estimat imediat, intervine în contextul înfrângerii militare suferite de Georgia în faţa armatei ruse în Osetia de Sud, celălalt teritoriu separatist georgian. Încurajate de această înfrângere, forţele abhaze au încercuit marţi înălţimile defileului Kodori, singura partea a Abhaziei controlată de forţele georgiene. Acestea din urmă s-au retras după intense schimburi de focuri cu rebelii abhazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS