14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi georgian cu armament românesc

Război georgian cu armament românesc

România a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor legale internaţionale, a precizat ieri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Liderul separatist abhaz, Serghei Bagapş, acuzase joi ţările care au furnizat armament Georgiei, declarând că între armele capturate de la georgieni în Valea Kodori din Abhazia s-au găsit arme produse în Statele Unite, Bulgaria şi România.

„România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme“, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu.

Exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României, a mai spus oficialul MAE, care subliniază că Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel internaţional, regional sau al altei măsuri restrictive.

Exporturile şi importurile de produse strategice (produse militare şi produse şi tehnologii cu dublă utilizare) din România trebuie să primească avizul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor, autoritatea naţională în domeniu, care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

În schimb, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu are cunoştinţă de nici un asemenea export, susţinând ieri, la Constanţa, că dacă se adevereşte acest lucru înseamnă că exportul a fost făcut prin „intermediari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS