18.7 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedvedev a semnat planul de pace cu Georgia, anunţă Kremlinul

Medvedev a semnat planul de pace cu Georgia, anunţă Kremlinul

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a semnat astăzi planul negociat de Franţa în vederea încetării luptelor cu Georgia, a anunţat Kremlinul, informează AFP.

Dmitri "Medvedev i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse că a semnat documentul", a declarat pentru AFP Natalia Timakova, purtătoare de cuvânt a Preşedinţiei.

Preşedinţii francez Nicolas Sarkozy şi rus Dmitri Medvedev au examinat aseară la telefon chestiunile referitoare la semnarea finală a principiilor pentru o reglementare în Georgia, a anunţat Kremlinul.

Acordul pentru încetarea focului semnat vineri, la Tbilisi, de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a fost trimis sâmbătă, prin fax, Rusiei de diplomaţia americană, anunţase sâmbătă Ministerul rus de Externe. Documentul semnat de Saakaşvili "este identic celui semnat anterior de liderii Abhaziei şi Osetiei de Sud", cele două teritorii separatiste georgiene, a declarat un responsabil din minister, citat de agenţia Interfax.

Acordul, negociat de Franţa şi "clarificat" vineri pentru georgieni de secretarul american de stat Condoleeza Rice, trebuia să mai fie semnat şi de Rusia.

Anterior acestor anunţuri, o sursă din Ministerul rus de Externe declara că Rusia vrea să vadă semnătura preşedintelui georgian pe planul de pace înainte de a face orice mişcare în conflictul dintre cele două ţări.

Moscova va trebui astfel să înceapă retragerea trupelor sale, care au intrat pe teritoriul Georgiei în urma conflictului armat declanşat după ofensiva eşuată din 7 august a Guvernului de la Tbilisi de preluare a controlului în Osetia de Sud.

Nimic nu indică vreo intenţie a forţelor ruse de a părăsi Gori, oraş strategic care leagă estul de vestul Georgiei, aflat în apropierea teritoriului separatist Osetia de Sud, unde forţele ruse au intrat luni, a declarat sâmbătă dimineaţa un oficial georgian citat de AFP. Trupe şi blindate ruse erau poziţionate sâmbătă dimineaţă la 40 de kilometri de Tbilisi, capitala georgiană, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne.

În plus, autorităţile georgiene acuză forţele ruse că au aruncat în aer un pod feroviar important aflat la 45 de kilometri de Tbilisi şi ca urmare legăturile feroviare între estul şi vestul ţării sunt întrerupte. Moscova a negat însă această acuzaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS