22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuşii au promis că se retrag din Gori până vineri, potrivit Franţei

Ruşii au promis că se retrag din Gori până vineri, potrivit Franţei

Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi retrage forţele din oraşul georgian Gori cel târziu vineri, a declarat azi ambasadorul francez în Georgia, Eric Fournier, a cărui ţară a negociat un acord pentru încetarea ostilităţilor ruso-georgiene, transmite AFP.

"Ruşii şi-au luat un angajament şi trebuie să părăsească Gori până mâine" (vineri – n.red.), a declarat diplomatul francez. "Vom avea grijă ca angajamentele luate să fie respectate", a adăugat el, referindu-se la acordul de încetare a ostilităţilor şi retragerea trupelor, negociat de Franţa în numele Uniunii Europene.

Preşedintele unei delegaţii a Parlamentului European, Anne-Marie Isler-Beghin, căreia armata rusă nu i-a permis să meargă la Gori, a confirmat promisiunea rusă de a părăsi acest oraş strategic din apropierea regiunii separatiste Osetia de Sud. 

"Generalul rus (comandantul din regiunea Gori) a spus că trupele se vor retrage în 15 august. În 15 august voi merge la Gori pentru a vedea dacă se ţin de cuvânt", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Parlamentarul european a apreciat pe de altă parte drept "inacceptabil" ca armata rusă să blocheze accesul georgienilor la un oraş şi că informaţiile despre abuzuri comise de ruşi la Gori nu pot fi verificate.

O serie de explozii s-au auzit la Gori azi, în jurul prânzului, iar un jurnalist al AFP a văzut nori de fum ridicându-se deasupra oraşului.

Acordul de încetare a focului aprobat marţi de Tbilisi şi Moscova prevede revenirea forţelor georgiene în cazărmi şi retragerea trupelor ruse pe poziţiile dinainte de izbucnirea conflictului din Osetia de Sud, în 8 august.

Ambasadorul francez la Tbilisi a mai spus că 509 cetăţeni a numeroase ţări europene, dar şi ruşi şi belaruşi au fost evacuaţi din Georgia în cursul operaţiunilor organizate de Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU