19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn parc, prin giratoriu

În parc, prin giratoriu

Alte două intersecţii din Bănie pot fi traversate din această vară în sens giratoriu. La poarta Parcului „Nicolae Romanescu“, unde se înregistrează frecvent blocaje în trafic, construirea giratoriului va începe în câteva zile.

 

În Craiova au răsărit în această vară două noi giratorii, altul urmând să fie amenajat până în septembrie. Studiile de trafic ale municipalităţii arată că instituirea sensului giratoriu în unele intersecţii este necesară în vederea fluidizării circulaţiei rutiere. În intersecţia bulevardului Dacia cu strada Amaradiei, până mai ieri nici măcar semaforizată, dar şi la încrucişarea străzilor Unirii, Marin Sorescu şi Gheorghe Chiţu, în care funcţionau semafoare, trecerea autovehiculelor se face de ceva vreme pe baza priorităţii sensului giratoriu. Şoferii consideră că adoptarea acestui model de prioritate în intersecţiile aglomerate este soluţia optimă pentru aerisirea zonelor de întâlnire a marilor artere. „Pe strada Unirii se circulă foarte bine. Eu trec de cinci-şase ori pe zi prin această intersecţie. N-am stat niciodată mai mult de 10-15 secunde. Şi încă acum se merge mai dificil, că lucrările văd că nu s-au terminat. Înainte, când erau semafoare, stăteam mult în perioadele de trafic aglomerat: dimineaţa şi după-amiaza. Cred că ar trebui sensuri giratorii cam peste tot în Craiova“, a spus Ilie Albu, şofer de microbuz. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, consideră că amenajarea sensului giratoriu la întretăierea marilor artere este una dintre măsurile urgente care trebuie adoptate pentru descongestionarea circulaţiei. „Este de aşteptat ca în anii următori timpul petrecut în trafic să crească considerabil şi, dacă nu luăm măsuri, vom risca să avem un oraş blocat“, a afirmat Solomon.

 

Încă două pe tapet

 

Procesul de transformare a intersecţiilor necesită însă o perioadă mai lungă, în ciuda faptului că lucrările de construcţie nu sunt de anvergură. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, chiar dacă hotărârea de a introduce un sens giratoriu este luată în temeiul unor analize şi înregistrări de trafic, giratoriul va fi bătut în cuie după a doua documentare, efectuată după amenajarea provizorie a intersecţiei. Până acum, cert este că la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Amaradiei rămâne sens giratoriu. „Pentru intersecţia străzii Unirii cu strada Gheorghe Chiţu mai aşteptăm puţin, pentru a stabili dacă într-adevăr construirea unui giratoriu este cea mai bună soluţie. Din cele constatate până acum, credem că este necesar un giratoriu în această intersecţie“, a spus Adriana Motocu, directoarea Direcţiei servicii publice din primărie. În următoarele zile, va începe construirea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Coposu şi Unirii, la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu“. Primăria Craiova a comandat deja studii de fezabilitate pentru degajarea altor două intersecţii: strada Împăratul Traian, strada Spania, strada General Magheru, strada 22 Decembrie 1989 şi strada Fraţii Goleşti cu strada Păltiniş.

Măsuri adiacente

 

Fluidizarea traficului rutier din Craiova nu este posibilă doar prin construirea giratoriilor, consideră specialiştii municipalităţii. Instituirea acestui tip de acces în intersecţie trebuie neapărat însoţiţă şi de alte măsuri. „Vom continua cu amenajarea acestor sensuri giratorii, vom introduce noi sensuri unice, vom reproiecta timpii de semaforizare în intersecţiile cu probleme şi vom continua să amenajăm noi locuri de parcare, pentru descongestionarea circulaţiei. În perioada următoare vom pune în funcţiune noi sisteme de semaforizare, în acele intersecţii unde au fost constatate probleme în trafic“, a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. Numai pentru sensurile giratorii, Primăria Craiova a alocat 1,5 milioane de lei în 2008, pentru fazele de proiectare şi execuţie, şi 9.000 de lei pentru studiile de fezabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII