34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari a întocmit rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului S. C., colonel (r) – fost şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna, în perioada 01.05.2005 – 30.11 2006, pentru săvârşirea a 6 infracţiuni de abuz in seviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.    
Prin acelaşi rechizitoriu s-au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de alţi 47 angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna şi disjungerea cauzei si sesizarea Parchetului Militar Cluj pentru continuarea cercetării pentru infracţiunea de favorizare a infractorului faţă de un alt angajat al I.J.J. Covasna cu gradul de maior.
Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor de catre DNA- Secţia de combatere a faptelor de corupţie săvârşite de militari, faţă de col (r) S.C.  cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra interselor publice, constând în aceea că în urma verificărilor solicitate de DNA la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna s-au constatat nereguli şi cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursurilor organizate în aceeaşi perioadă.
În fapt, în cursul lunii iulie 2006, pe site-ul DNA şi la Direcţia Generală Anticorupţie – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Covasna au fost transmise sesizări privind diferite aspecte de nelegalitate săvârşite de col.  S. C. – pe atunci inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna, constând în folosirea militarilor în termen şi a angajaţilor unităţii pentru diverse munci în interes personal, cât şi în folosul altor persoane fizice (oameni de afaceri din zonă sau alţi lucrători M.I.R.A).
Ofiţerii D.G.A. – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Covasna  au fost delegaţi să efectueze acte de urmărire penală în baza a numeroase delegări, primite în perioada  decembrie 2006 – noiembrie 2007.
Cercetările au fost deosebit de laborioase, în baza ordonanţelor de delegare primite, ofiţerii Biroului Anticorupţie Covasna, împreună cu ofiţeri din cadrul  Serviciului Anticorupţie Braşov procedând la audierea a peste 135 persoane implicate în aceste activităţi.
Ca urmare a cercetărilor efectuate, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au confirmat aspectele sesizate, în sensul că, după instalarea în funcţie, col. S. C.  a dispus în mod repetat ca militarii în termen ai unităţii să efectueze diverse activităţi lucrative necalificate (activităţi de construcţii, activităţi gospodăreşti, încărcat şi descărcat diverse obiecte de mobilier, materiale etc.), în beneficiul personal al său, cât şi pentru alte persoane fizice şi juridice, fie acestea societăţi comerciale sau alte tipuri de unităţi lucrative.
De asemenea, ofiţerii DGA au mai stabilit că autovehicule din parcul auto deţinut de I.J.J. Covasna au fost folosite atât în interesul personal al col. S. C., cât şi pentru transportarea militarilor la destinaţiile unde aceştia se deplasau pentru activităţile mai sus menţionate. Prejudiciul cauzat Ministerului Internelor si Reformei Administrative în felul acesta a fost estimat la suma de 9.220, 48 lei.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat ca inculpatul S. C. a primit de la o societate de construcţii din Sfântu Gheorghe, cu care I.J.J. Covasna se afla în relaţii contractuale, cantitatea de 1.100 pavele din ciment şi 3 mc nisip, pe care le-a utilizat în curtea imobilului deţinut de el în localitatea Prejmer, judeţul Brasov, bunuri estimate la valoarea de 1508,11 lei.
Inculpatul  col. (r)  S. C. a fost cercetat in stare de libertate.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, prin ordonanţă, procurorul militar din cadrul DNA a instituit sechestrul asigurator asupra unui autoturism marca Peugeot  deţinut de inculpat.
În baza art. 264 Cod procedură penală, pentru judecarea cauzei a fost sesizat Tribunalul Militar Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU