34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 de români evacuaţi din Georgia se află în siguranţă la Erevan

30 de români evacuaţi din Georgia se află în siguranţă la Erevan

30 de cetăţeni români se află în prezent în siguranţă în capitala armeană Erevan, dintre care jumătate au fost transportaţi de către ambasada României la Tbilisi, restul trecând graniţa pe cont propriu, a declarat astăzi pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu.

"În total sunt 30 de români care se află în acest moment în siguranţă la Erevan. O parte au mers cu transportul organizat de ambasada României în cursul nopţii trecute, o parte au mers pe cont propriu", a spus Boiangiu. În cursul dimineţii, MAE a anunţat că 15 persoane, majoritatea femei şi copii, au fost evacuate din Georgia de către ambasada română.

E posibil ca ulterior românii să fie repatriaţi din Erevan cu o cursă aeriană comercială, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens, a spus purtătorul de cuvânt.

Cele două ambasade române de la Tbilisi şi Erevan au la dispoziţie ceea ce le trebuie pentru a asigura evacuarea şi cazarea cetăţenilor români la un hotel din Erevan.

Un al doilea transport către Erevan va fi organizat imediat ce se formează un grup de peste 10 persoane, a precizat Boiangiu.

Oficialităţile române au primit o solicitare de asistenţă umanitară din partea Georgiei, aceasta urmând a fi discutată în şedinţa CSAT din această după-amiază. În ceea ce priveşte apelul la intervenţie militară a ţărilor prietene lansat de guvernul georgian luni seară, purtătorul de cuvânt MAE a spus că şi acesta va fi cu siguranţă discutat în CSAT.

Bulgaria va propune Uniunii Europene la întâlnirea de miercuri a miniştrilor de externe să folosească portul Burgas, la Marea Neagră, ca "centru de coordonare pentru ajutorul umanitar acordat Georgiei", a anunţat viceministrul economiei Milen Keremedciev, citat de AFP.

Ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, va participa şi el la întâlnirea de miercuri, urmând să discute toate aceste probleme, a mai precizat Boiangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS