15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE permite Bulgariei să acorde compensaţii agricultorilor rămaşi fără subvenţiile europene

CE permite Bulgariei să acorde compensaţii agricultorilor rămaşi fără subvenţiile europene

Comisia Europeană, care a suspendat fonduri importante destinate Bulgariei, a autorizat Guvernul de la Sofia să folosească bani din bugetul propriu pentru a acorda compensaţii agricultorilor privaţi de subvenţiile Bruxelles-ului, transmite AFP.
"Avem dreptul să rambursăm cu resurse naţionale proiectele din programul SAPARD" de ajutoare pentru agricultori, a anunţat vicepremierul însărcinat cu supravegherea fondurilor europene, Meglena Plugcieva.
Autorizarea este formulată într-o scrisoare a directorului general pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Jean-Luc Demarty, primită miercuri seară, în urma unei cereri a Sofiei, a precizat ministrul agriculturii Valeri Ţetanov.
Într-un raport publicat în 23 iulie, Comisia Europeană a suspendat peste 800 de milioane de fonduri destinate Bulgariei, în urma anchetelor care au descoperit nereguli şi cazuri de corupţie. În această sumă sunt incluse fonduri de 141 milioane de euro din programul SAPARD, la care Bulgaria are dreptul până la sfârşitul acestui an.
"Sancţiunea era foarte severă şi nu ne dădea dreptul de a recurge la mijloace naţionale pentru a rambursa agricultorii. Pe baza planului de acţiune pe care l-am prezentat (…), plăţile pot fi efectate", a precizat Plugcieva.
Circa 600 de agricultori, ale căror proiecte fuseseră aprobate pentru finanţare SAPARD, sunt afectate de decizia Bruxelles-ului. Aceştia erau ameninţaţi cu falimentul, deoarece contau pe aceste fonduri pentru a rambursa creditele contractate pentru realizarea proiectelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS