14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrezniţa de Ocol va avea apă

Brezniţa de Ocol va avea apă

Comuna mehedinţeană se confruntă de mult timp cu lipsa apei. După ce a eşuat în obţinerea fondurilor de la UE, primarul speră să aducă un puţ din America şi se roagă la Dumnezeu să iasă apă din pământul uscat.

Locuitorii din satele Magheru şi Brezniţa ale comunei Brezniţa de Ocol sunt nevoiţi să meargă de mai multe ori pe zi cu căruţele, să umple butoaie cu apă de la fântânile din Drobeta Turnu Severin sau de la puţuri din împrejurimi. Primarul Dumitru Drăghici a încercat în mai multe rânduri, prin proiecte SAPARD, să aducă apa în comună şi, deşi nu a reuşit, încă nu s-a dat bătut.

„Am încercat de mai multe ori, am făcut proiecte, le-am trimis la Craiova, dar mi-au spus că îmi mai trebuie nu ştiu câte puncte şi nu am putut face un proiect cu ajutorul SAPARD“, a explicat Drăghici.

Trimiţând la diverse instituţii adrese în care a prezentat criza apei potabile în comuna Brezniţa de Ocol, primarul a primit până la urmă răspuns de o asociaţie nonguvernamentală, care va ajuta la forarea unui puţ de mare adâncime, de peste 100 de metri, în valoare de 5.000 de euro, costul lucrărilor fiind suportat de o firmă din America.

„Am luat legătura cu asociaţia nonprofit Vista, care va aduce din America o firmă ce se ocupă cu aceste lucruri. Ne vor aduce un puţ de mare adâncime, de până la 120 de metri, pe care îl vom pune în curtea şcolii. În principiu, am vrut ca acest puţ să fie doar pentru copii. Dar, ştiind care este situaţia localnicilor în ceea ce priveşte apa, am hotărât ca puţul să fie pus la dispoziţia tuturor. Acum ne rugăm la Dumnezeu să iasă apă, pentru că zona noastră nu prea are“, a declarat Drăghici.

Puţul va fi construit chiar în curtea noii şcoli, care nu este încă terminată, din lipsa fondurilor. Deşi există, acestea au fost blocate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi, care din suma totală de 700.000 de lei, la cât au fost estimate lucrările, nu i-a dat constructorului decât 200.000 de lei, bani care au fost deja cheltuiţi. Proiectul pentru ridicarea şcolii din Brezniţa de Ocol a fost câştigat în urmă cu şase luni prin licitaţie, însă ISJ Mehedinţi a considerat că respectivul constructor nu este destul de bun, motiv pentru care a blocat lucrările, care aveau ca termen de finalizare 18 iulie.

„Şcoala nu este încă terminată. Eu tot fac adrese şi dau telefoane pe la inspectorat ca să ne dea banii să finalizăm lucrările, dar până acum nu au dat decât 200.000 de lei, iar toată construcţia face şapte. Nu este vina constructorului că şcoala nu a fost ridicată, e vina inspectoratului că nu ne dă banii. Sperăm totuşi să o terminăm până la începerea noului an şcolar, în septembrie, pentru că nu mai este aşa mult de lucru. Dacă am primi banii, în maximum o lună am finaliza totul“, a spus primarul Dumitru Drăghici.

Noua şcoală este proiectată să adăpostească săli de cursuri, o clasă pentru grădiniţă, sală de mese, vestiare şi tot ce mai trebuie pentru copiii din comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII