17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii vor pe Băsescu preşedinte şi Stolojan premier

Românii vor pe Băsescu preşedinte şi Stolojan premier

Tandemul Traian Băsescu-Theodor Stolojan se menţine în topul preferinţelor românilor, potrivit unui sondaj INSOMAR, şeful statului rămânând primul clasat în intenţiile de vot pentru funcţia de preşedinte, cu 58%, iar liderul PD-L, cu 24%, fiind favorit pentru postul de premier.

Potrivit unui sondaj INSOMAR, realizat în perioada 22-30 iulie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Traian Băsescu ar fi ales preşedinte cu 58% din voturi.

Dacă în cursa pentru Palatul Cotroceni ar intra şi actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta s-ar clasa pe locul al doilea cu 12%. În topul prezidenţiabililor, a treia poziţie este ocupată de pesedistul Adrian Năstase, pentru care au optat 11% din cei chestionaţi de INSOMAR. Următorii în clasament sunt guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (6%), ministrul apărării, Teodor Meleşcanu (5%), primarul Sibiului, Klaus Iohannis (4%), Principele Radu (3%) şi Crin Antonescu (2%).

În ceea ce priveşte funcţia de premier, 24% dintre respondenţi ar vrea ca aceasta să fie ocupată, după alegerile parlamentare, de prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan. Pentru actualul şef al guvernului, Călin Popescu Tăriceanu, au optat 19% din cei chestionaţi, iar 17% ar vrea ca liderul PSD Mircea Geoană să conducă Palatul Victoria.

Omul de afaceri Ion Ţiriac (13%), guvernatorul BNR Mugur Isărescu (12%), secretarul general al PD-L, Vasile Blaga (8%), colegul său de partid Gheorghe Flutur (3%) sau liderul PC, Dan Voiculescu (3%), sunt alte personalităţi despre care românii spun că vor să conducă un viitor guvern.

 

Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, în clasamentul încrederii

 

Potrivit INSOMAR, 49% dintre cei chestionaţi au destul de multă şi foarte multă încredere în actualul şef al statului. Acesta este urmat în clasament de Theodor Stolojan, cu un capital de încredere de 33%, de Călin Popescu Tăriceanu, cu 26%, de Mircea Geoană, cu 24%, şi de Emil Boc, cu 23%.

Potrivit INSOMAR, pesediştii Ion Iliescu şi Adrian Năstase beneficiază de aceeaşi cotă de încredere, 21%.

Liderul PNG George Becali ocupă abia locul opt în clasamentul încrederii în personalităţi politice, cu 17%, fiind urmat de Cozmin Guşă, cu 15%, Corneliu Vadim Tudor, cu 13%, şi Dan Voiculescu, cu 12%.

 

42,6% din români nu ştiu cum se va vota
la parlamentare

 

42,6% dintre români nu ştiu cum se vor desfăşura alegerile parlamentare din această toamnă, în vreme ce 27,2% cred că tipul de scrutin va fi acelaşi, iar 30,2% spun că acesta va fi diferit, relevă un sondaj INSOMAR, realizat în perioada 22-30 iulie.

Dintre respondenţii care au indicat un mod diferit de alegere, 26,7% spun că este vorba de votul uninominal, iar 2,3% nu ştiu sau nu răspund.

În situaţia în care tipul de scrutin va fi uninominal, 68% din cei chestionaţi au declarat că ar vota un candidat de care au auzit, chiar dacă acesta nu face parte din partidul preferat. 32% susţin, potrivit sondajului, că vor alege candidatul partidului preferat, chiar dacă nu au auzit de respectiva persoană.

Potrivit sondajului INSOMAR, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar trei partide ar intra în legislativ: PD-L, care ar strânge voturile a 38% dintre români, PSD, care ar fi ales de 26%, şi PNL, care ar avea un scor electoral de 16%. Celelalte partide se situează, conform rezultatelor studiului, sub pragul electoral – UDMR (4%), PRM şi PNG (3%), PC, PIN şi PNŢCD (2%), PCM (1%).

Studiul INSOMAR a fost făcut în perioada 22-30 iulie, pe un eşantion de 1.506 persoane, interviurile fiind realizate în 51 de localităţi urbane şi 53 rurale, din 40 de judeţe, marja de eroare fiind 2,8%.

Clarice DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII