16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn grup organizat specializat în trafic de persoane a fost destructurat de poliţiştii B.C.C.O. Oradea

Un grup organizat specializat în trafic de persoane a fost destructurat de poliţiştii B.C.C.O. Oradea

Poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Oradea împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au definitivat cercetările într-un dosar referitor la activitatea infracţională a unui grup organizat ai cărui membri sunt acuzaţi că au săvârşit infracţiunea de trafic de persoane.
Grupul de crimă organizată era format din şase persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 42 ani, din judeţele Bihor şi Teleorman. Capii grupării erau soţii D.A. şi D.R., ambii din municipiul Oradea, secondaţi de I.L., I.E. şi I.L, toţi din judeţul Teleorman, care preluau ordinele transmise şi se asigurau de executarea acestora.
Gruparea era extrem de bine organizată, având o structură piramidală, fiecare membru avea sarcini bine definite în ceea ce privea racolarea, transportul şi exploatarea victimelor. Din primăvara anului 2007 şi până în martie a.c., grupul organizat a racolat, transportat, cazat şi exploatat prin muncă 34 de cetăţeni români, toţi din judeţul Bihor.
Aceştia au fost duşi în Spania, în localitatea Valencia – Zaragoza, unde li se promisese că vor munci la cules de mandarine şi portocale şi că vor fi plătiţi cu câte 50 de euro/zi, pentru un program de lucru de la ora 07.00 la 15.00.În realitate, cetăţenii români au fost cazaţi în condiţii precare (fără apă, curent şi câte 7 persoane într-o cameră), programul de lucru fiind de la ora 06.00 la 21.00 cu o pauză de 30 minute, perioadă în care nu au primit nici apă potabilă.
Membrii grupului organizat ţineau legătura cu fermierii, împiedicând orice contact dintre muncitorii români şi aceştia. Victimele erau plătite cu sume derizorii din banii încasaţi pentru munca prestată. Deşi au muncit în folosul grupului infracţional circa o lună şi jumătate, unele dintre victime au primit de la aceştia doar câte 50 de euro pentru întreaga perioadă, fiind nevoite să presteze alte munci pentru a se putea întoarce acasă.
Faptele celor şase suspecţi – de a se asocia în scopul racolării, transportării, preluării şi cazării celor 34 victime în Spania, fiecare avându-şi rolul său bine determinat în vederea obţinerii unor foloase materiale consistente prin exploatarea acestora, prin executarea unor munci cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate şi securitate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de asociere şi constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, inclusiv minori.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani. Pentru că s-au considerat exploatate, cele 34 de victime s-au constituit parte civilă în procesul penal, fiecare cu 1.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS