13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransportul judeţean bagă zâzania în legislativ

Transportul judeţean bagă zâzania în legislativ

Pedelistul Radu Berceanu a acuzat ieri conducerea administraţiei judeţene că face jocurile transportatorilor, la care a rămas datoare din campania electorală, în loc să apere interesele călătorilor.

 

Subiectul a fost pus de tapet de consilierul Radu Berceanu încă dinainte de şedinţa ordinară a consiliului judeţean, unde, pe ordinea de zi, la punctul 13, a fost trecut proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea Serviciului de transport persoane şi a Caietului de sarcini aferent. Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, Berceanu a declarat că, după ce alegerile locale au trecut, transportatorii prestatori de servicii în campanie au mărit exagerat preţurile la bilete şi abonamente, fără ca autorităţile judeţene să controleze dacă măsura are vreun fundament. Mai mult, a spus Berceanu, nimeni din executivul CJ nu a verificat dacă operatorii respectă condiţiile de confort şi siguranţă trecute în oferta cu care au câştigat licitaţiile. „Problema preţului e cea mai gravă sau mai degrabă balanţa între preţ şi serviciile oferite. Există transportatori care trec în ofertă microbuze ultramoderne, dar fac traseul cu nişte maşini care trebuia de mult scoase din uz, bagă călătorii în maşini astfel încât stau ca sardinele în conservă, care au staţii pe care trebuie să le respecte, însă fac ei altele. Sunt transportatori care, deşi trebuie să oprească în localităţi mici, aflate mai departe, opresc în localităţile mari şi nu mai continuă drumul. În lege scrie că trebuie controlate aceste lucruri“, a spus Berceanu. Acesta a adus drept argument o petiţie semnată de aproape 1.000 de cetăţeni ai comunei Predeşti, prin care aceştia cereau respectarea traseului de către transportator şi reducerea preţurilor la bilete şi abonamente.

 

Berceanu: Câştigă tot cei cunoscuţi

 

Altă acuzaţie adusă de fostul ministru al transporturilor a fost aceea că modul în care a fost realizat Caietul de sarcini privind Serviciul de transport favorizează transportatorii care fac de ani buni acelaşi traseu şi sunt ajutoare de nădejde în campanie şi nu permite operatorilor noi, cu maşini mai bune, să intre pe piaţă. „60% din punctaj reprezintă vechimea pe traseu. Aşa, niciodată nimeni altcineva nu va putea lua acest traseu, nici dacă vine cu microbuze Mercedes, dacă le dă o cafea în staţie călătorilor până să vină maşina, nici dacă le dă suc pe timpul călătoriei şi un buchet de flori când coboară. Câştigă tot cei cunoscuţi. Mă mir că nu s-a pus vechimea maşinii pe traseu. Noi ne pliem la dorinţele transportatorilor pentru că ei ne-au transportat în campania electorală, ei ne-au făcut donaţii“, a afirmat Berceanu.

 

Consilierii-transportatori, luaţi în vizor

 

Ex-senatorul a făcut referire şi la faptul că mai mulţi consilieri judeţeni care deţin firme de transport persoane şi au repartizate trasee în Dolj ar trebui să se abţină în momentul supunerii la vot, dat fiind faptul că s-ar afla într-un evident conflict de interese. „Trei consilieri judeţeni sunt în acelaşi timp proprietari de linii de transport. Sper că vor respecta legea şi vor lăsa capul în jos când va veni momentul votării“, a spus Berceanu. Cel puţin cu firme la vedere, nu sunt decât doi aleşi judeţeni, Aurel Gheorghiţă, fiul primarului din comuna Podari, şi Fănel Văduva.

 

Proiectul, retras de pe ordinea de zi

 

Spre dezamăgirea celor care aşteptau o nouă rundă de confruntări Berceanu-Prioteasa în plenul CJ, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, împreună cu altul care prevedea acordarea unei licenţe de transport pentru o societate. Anunţul referitor la intenţia retragerii a fost făcut chiar de preşedintele CJ, Ion Prioteasa, care a precizat că există propuneri din partea operatorilor de transport de modificare a proiectului de regulament. Nimeni nu s-a opus. La momentul final „Diverse şi interpelări“, când tema transportului public de persoane a fost adusă din nou în discuţie, Berceanu nu a avut un ton la fel de ridicat ca la conferinţa de presă şi nici exact aceleaşi argumente. În discuţii a intervenit şi consilierul pesedist Aurel Gheorghiţă, unul dintre cei vizaţi de Berceanu în conferinţa de presă, acesta luând apărarea transportatorilor în privinţa preţurilor practicate la bilete şi abonamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU