16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană decernează Stelele de Aur pentru 12 proiecte referitoare la cetățenie

Comisia Europeană decernează Stelele de Aur pentru 12 proiecte referitoare la cetățenie

Comisia Europeană a selectat 12 proiecte referitoare la participarea civică, care încurajează acțiunile și dezbaterile asupra temelor UE la nivelul cetățeanului de rând. Mai târziu în acest an, acestor proiecte li se va acorda „Stelele de Aur pentru cetățenie europeană activă” în cadrul unei decernări de premii organizată la Bruxelles de comisarul Ján Figel. Stelele de Aur 2008 sunt decernate în cadrul programului Europa pentru cetățeni și conferă recunoaștere oficială inițiativelor care pun cel mai bine în lumină cooperarea, metodele eficiente de lucru și rezultatele tangibile în domeniul participării civice. Proiectele câștigătoare implică participanți din 22 de state membre ale UE.
Comisarul european pentru educație, formare profesională, cultură și tineret, Ján Figel, a declarat: „Europa are nevoie de implicare, are nevoie de părerea cetățenilor. Programul Europa pentru cetățeni susține și promovează eforturi de participare civică activă care să aibă succes și care să aducă rezultate concrete. De aceea, nu este surprinzător că printre câștigătorii Stelelor de Aur se găsesc inițiative sistematice care incită la reflecție și care aduc în atenție aceleași aspecte: participarea și promovarea intereselor europene comune. În opinia mea, aceste proiecte arată în mod clar cum cetățeni activi construiesc zi de zi Europa, mobilizându-se pentru chestiuni care sunt relevante pentru ei”.
Sarcina identificării câștigătorilor din acest an a fost încredințată unui juriu extern compus din șapte membri și prezidat de dl Hannu Takkula, membru al Parlamentului European și vicepreședinte al Comisiei PE pentru Cultură și Educație. Printre membrii juriului s-au numărat dna Brenda King din partea Comitetului Economic și Social European și dl Keith Walters din partea Comitetului Regiunilor.
„Am avut ocazia de a analiza proiecte de calitate și de a identifica printre acestea pe cele care au reflectat obiectivul programului Europa pentru cetățeni și care, în același timp, puteau fi utilizate în continuare pentru a încuraja eforturi similare în domeniu” a declarat președintele juriului, dl Takkula, adăugând: „În acest an, în tandem cu Anul european al dialogului intercultural, am selectat trei proiecte care se bazează pe experiențele istorice ale generațiilor trecute și care educă generațiile viitoare învățându-le cum să devină tolerante și deschise”.
Stelele de Aur sunt decernate în fiecare an în cadrul programului Europa pentru cetățeni, care se adresează societății civile organizate și, în sens mai larg, cetățenilor de rând. Acest program UE, între cele mai importante în domeniul cetățeniei active, este conceput să stimuleze implicarea cetățenilor în construirea Europei; în acest scop, pentru anul 2008 este disponibil un buget de aproximativ 27 de milioane de euro.
Ceremonia decernării Stelelor de Aur va avea loc la data de 13 noiembrie 2008, la Bruxelles. Ea va fi deschisă publicului pe bază de înscriere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS