21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperţi contabili certaţi cu legea

Experţi contabili certaţi cu legea

Deşi activează sub deviza „ştiinţă, independenţă, moralitate“, între 10 şi 20 de experţi contabili din Dolj sunt excluşi anual din Corpul Experţilor, pentru încălcarea codului etic şi profesional.

 

Nici o firmă nu poate funcţiona fără contabili. Cum activitatea economică s-a intensificat, iar cerinţele legislative sunt din ce în ce mai stufoase, este nevoie din ce în ce mai mult şi de experţi contabili, respectiv de contabili autorizaţi – cei care îşi pun semnătura pe acte contabile complexe şi cei care efectuează expertize contabile la cererea organelor de control sau a altor autorităţi. Pentru a profesa ca expert contabil trebuie, mai întâi, să ai o experienţă profesională solidă, să parcurgi cursurile specifice pe durata a trei ani, să promovezi un examen final, dar, mai ales, să devii membru în Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), un fel de barou al experţilor contabili. Numai că de la practica profesională corectă şi până la încălcarea legii este doar un pas. Mulţi experţi contabili din Dolj calcă „strâmb“ şi ajung să îşi piardă temporar dreptul de practică, fiind excluşi temporar din CECCAR, în funcţie de gravitatea faptelor. Membrii comisiei de disciplină a CECCAR, filiala Dolj, au precizat, zilele trecute, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii experţi contabili atestaţi, că anual în Dolj se întâlnesc „între 10-20 de cazuri de indisciplină, care merg până la excluderea din Corpul Experţilor“.

Deşi deviza după care activează membrii CECCAR este „ştiinţă, independenţă, moralitate“, slogan repetat de la tribună de preşedintele CECCAR Dolj, Valeriu Brabete, experţii contabili care încalcă procedurile sunt destul de mulţi. Anual devin experţi contabili şi contabili autorizaţi în jur de 100 de persoane, în timp ce 10-20 pe an ies pe uşa din dos, fiind excluşi din Corpul Experţilor.

Procedura de excludere

 

Membrii comisiei de disciplină a CECCAR Dolj susţin că, în funcţie de gravitatea faptelor, expertul contabil care a încălcat codul etic şi profesional este sancţionat cu avertisment, sancţiune sau cu excluderea din Corpul Experţilor. „Avem 10-20 de cazuri pe an care pot ajunge până la suspendarea dreptului de practică pe un an şi cu retragerea parafei“, a spus un membru al comisiei. „Abaterile experţilor contabili se judecă în funcţie de probele existente la dosar, iar procedura formală de întocmire a dosarului se face de către secretariatul CECCAR“, a spus şi Doina Ghiţulescu, altă membră a comisiei. Excluderea din Corpul Experţilor poate surveni şi în cazul în care expertul a fost sancţionat de o instanţă de judecată, pentru diverse fapte ce contravin legislaţiei în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS