22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii, fără medicamente din cauza calculatorului

Bolnavii, fără medicamente din cauza calculatorului

Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să lanseze noua listă a medicamentelor compensate înainte ca softul aferent să fie funcţional şi, implicit, utilizabil în toate farmaciile, motiv pentru care bolnavii nu îşi pot procura medicamentele compensate sau gratuite, susţin medicii şi farmaciştii. Noua listă a medicamentelor compensate sau gratuite a intrat în vigoare pe 15 iulie, adică înainte de implementarea softului ce conţine noua listă a acestor medicamente. „Această listă nu a făcut decât să creeze o mare harabură, mai ales în asistenţa primară, deoarece medicii de familie nu o pot accesa, deocamdată, decât pe site-ul Ministerului Sănătăţii. De cele mai multe ori, din cauza abundenţei de accesări, site-ul se blochează şi am primit numeroase plângeri de la medici că nu pot elibera medicamentele la timp, neavând posibilitatea de a consulta lista“, a declarat pentru NewsIn, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae. Acesta a mai criticat şi protocoalele terapeutice care însoţesc lista de medicamente, pe motiv că acestea nu conţin indicaţii terapeutice şi recomandări de administrare a unor medicamente pentru o anume boală, ci specifică doar ce medicamente sunt compensate şi gratuite pentru afecţiunea respectivă.
„Aceste protocoale nu sunt  terapeutice, ci de detectare a medicamentelor compensate şi gratuite şi nu cresc deloc calitatea actului medical“, a subliniat prof. dr. Astărăstoae. Pe de altă parte, multe farmacii din ţară nu au primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) softul cu lista de medicamente compensate şi nu le pot elibera, chiar dacă pacientul vine cu o reţetă prescrisă de medic. „Sunt peste 4.500 de farmacii în România care se află în relaţie contractuală cu CNAS şi nu toate au primit softul necesar. Cele care nu au acest soft se află în imposibilitatea de a elibera medicamentele compensate şi gratuite“, a declarat Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmaciştilor din România.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, noua listă de medicamente compensate sau gratuite include şi produse în premieră pentru boli cronice sau rare, triate în funcţie de rezultatele pe care le-au dat în alte ţări şi de efectele lor terapeutice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU