10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii români cred că drepturile copilului nu sunt protejate în ţara noastră

Tinerii români cred că drepturile copilului nu sunt protejate în ţara noastră

Peste jumătate dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani spun că drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate în ţara noastră, ei fiind, astfel, cei mai sceptici din UE din acest punct de vedere, arată un sondaj de opinie realizat la solicitarea Comisiei Europene (CE).

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ trei sferturi dintre tinerii între 15 şi 18 ani consideră că drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine protejate în ţările lor. Cei mai mulţi repondenţi din această categorie sunt din Finlanda, Olanda şi Marea Britanie.

Tinerii români între 15 şi 18 ani înţeleg, în schimb, cel mai bine, care le sunt drepturile, arată acelaşi sondaj. Astfel, aproximativ 85% dintre românii chestionaţi au spus că îşi cunosc drepturile, cu 18 la sută peste media UE.

După România se situează Slovenia şi Bulgaria, unde 78 la sută dintre participanţii la sondaj au declarat că ştiu care sunt drepturile copilului în ţara lor. La polul opus privind conştientizarea drepturilor copilului se află adolescenţii din Ungaria (38%), Danemarca (47%) şi Austria (46%).

Sondajul mai arată că peste două treimi dintre tinerii chestionaţi în statele UE consideră internetul cel mai simplu canal de informare privind drepturile lor. Alte surse sunt televiziunea, pentru 21 la sută dintre ei, şi publicaţiile, pentru 8 la sută.

Cei mai mulţi dintre tinerii chestionaţi în ţările UE, mai precis 82 procente, au spus că nici ei, nici alte persoane cunoscute, cu vârste sub 18 ani, nu au încercat să ceară ajutor când au crezut că drepturile le sunt încălcate. Doar 7 la sută au spus ca au cerut ajutor în astfel de cazuri.

Sondajul a fost realizat de Gallup Ungaria, între 16 şi 25 februarie, pe subiecţi de 15-18 ani din 27 de state membre ale Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS