15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii eligibili îşi vor primi banii de la UE

Fermierii eligibili îşi vor primi banii de la UE

Doljenii care nu şi-au primit încă banii aferenţi subvenţiei pe suprafaţă vor intra în posesia lor în aproximativ o lună.

 

Subvenţia pe suprafaţă de la UE a ajuns în conturile celor mai mulţi doljeni. „În 2007, doljenii au depus 67.476 de cereri. Până pe 30 iunie, am făcut autorizări la plată pentru aproximativ 62.000 (peste 91%) dintre acestea“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Dintre cei 67.476 de fermieri care au solicitat sprijinul pe suprafaţă, 359 (adică 0,53%) au fost fermieri declaraţi neeligibili, deoarece au depus cereri pentru suprafeţe sub limita admisă de un hectar.

Fermierii primesc până la 97 de euro/ha

 

Diferenţa de aproximativ 5.000 de fermieri ale căror solicitări nu au fost autorizate la plată se datorează unor nesincronizări de date apărute în procesul de teledetecţie (un procedeu care permite urmărirea din satelit). La această situaţie a contribuit şi existenţa unor litigii între fermieri în ceea ce priveşte solicitarea sprijinului pentru aceeaşi suprafaţă în aceleaşi bloc fizic. „Zvonurile potrivit cărora fermierii care nu au primit bani până la 30 iunie nu vor mai primi ajutor financiar pentru cererile din 2007 nu sunt adevărate“, a explicat Emil Călugăru. Reprezentanţii APIA estimează că toate aceste cazuri vor fi soluţionate până la sfârşitul acestei luni, iar cererile de sprijin eligibile să fie onorate. Toţi fermierii doljeni care au depus în 2007 cereri de sprijin financiar pe suprafaţă şi care au respectat condiţiile impuse de legislaţiile europeană şi naţională vor primi, în perioada următoare, sumele de bani care li se cuvin. Fermierii primesc aproximaiv 50 de euro pentru fiecare hectar necultivat, la care se adaugă 47 de euro la hectar dacă este cultivat.

 

Plăţi pentru 95% din fermieri, la nivel naţional

 

La nivel naţional, APIA a efectuat până pe 30 iunie plăţi din fonduri europene şi de la bugetul naţional pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin în 2007. Din cei peste 1,241 de milioane de fermieri, aproximativ 13.000 (cam 1,09%) au fost excluşi de la plată ca fiind neeligibili, întrucât au depus cereri pentru suprafeţe sub limita admisă de un hectar sau au depus solicitarea după termenul-limită de 25 iunie 2007, iar 48.458 (cam 3,9%) fermieri au fost sancţionaţi cu excluderea de la plată pentru supradeclarări.

60.000 de cereri în Dolj

Pentru anul 2008 au fost depuse 60.766 de solicitări. „Diferenţa faţă de anul trecut derivă din faptul că mulţi fermieri au renunţat pentru că banii au venit târziu. În plus, unii din cei care au depus anul trecut au constatat că nu sunt eligibili“, a precizat Emil Călugăru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS