Parcă decupaţi din cărţile de istorie, cu pălării cu boruri largi şi bastoane, cu veste de catifea şi cingători late, după moda secolului 19, calfele călătoare sunt deja o privelişte familiară pentru sibieni. Ca şi în vara anului trecut, calfele din Germania, Franţa şi Elveţia, dulgheri, tâmplari, olari, aurari, fierari, lutieri, pietrari, se adună la Sibiu pentru a-şi prezenta tradiţiile şi meşteşugul. Deschiderea festivă a atelierelor culturale în aer liber are loc în 7 iulie, ora 19, în str. Cetăţii la Turnurile Olarilor şi Dulgherilor.
Lecţii cu elevii
Pentru prima dată, calfele călătoare vor avea ocazia să instruiască elevi ai şcolilor profesionale Avram Iancu şi Carol I. Elevii vor lucra cot la cot cu calfele, având astfel ocazia de a se perfecţiona şi de a acumula experienţă în meseria pe care şi-au ales-o. În fiecare seară de joi vor avea loc la ora 19 prezentări video şi discuţii într-un cadru relaxat în faţa Casei Calfelor, la o halbă de bere. Sibienii vor putea astfel interacţiona cu calfele şi vor putea afla mai multe despre tradiţiile şi modul lor de viaţă. În str. Cetăţii va avea loc o expoziţie foto despre tradiţia călătoriei şi despre lucrările derulate în proiectul de anul trecut, în cadrul Capitalei Culturale Europene. Anul acesta calfele vor renova Casa Calfelor din Piaţa Huet nr. 3.
Frăţia calfelor
Tradiţia calfelor călătoare s-a păstrat în ţări ca Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia sau Suedia. Aproximativ 700 de tineri care au îmbrăţişat meserii precum cea de dulgheri, tâmplari, zidari, pietrari, sculptori sau fierari, au ales să pornească la drum pentru trei ani şi o zi. Aceştia trebuie să poarte uniforma şi pălăria calfelor şi să respecte normele impuse de frăţia lor. Astfel, pentru a avea voie să poarte uniforma de calfă, tânărul trebuie să fie necăsătorit, să nu aibă copii, alte obligaţii sau datorii, trebuie să facă faţă cu cinste şi onoare angajamentelor pe care şi le asumă şi trebuie să respecte regulile şi tradiţiile frăţiei din care face parte.
Sibiul nu are calfe
Deşi Sibiul a fost un mare centru meşteşugăresc, aceste tradiţii s-au pierdut la începutul secolului 20. Pentru a revigora şi a susţine arta meşteşugărească tradiţională dar şi pentru a colabora cu oameni experimentaţi în tehnicile tradiţionale, Parohia Evanghelică a pus la dispoziţia calfelor din ţările în care tradiţia a supravieţuit, o clădire din vecinătatea bisericii, lângă Pasajul Scărilor, în Piaţa Huet nr.3. Aceasta este renovată în prezent cu ajutorul lor şi a devenit în ultimul timp cunoscută drept Casa Calfelor.
Proiectul se desfăşoară sub patronajul dr. h.c. Susanne Kastner, vicepreşedinte al Parlamentului Germaniei, cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu şi este organizat de Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin şi Asociaţia “Casa Calfelor – Gesellenherberge Hermannstadt – Maison des Compagnons Sibiu. (Rondul de Sibiu)